Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića uvod je u kraj BiH, poruka stručnjaka, građana i zvaničnika Srpske.

Iz Srpske je poručeno da je dovođenje u sudnicu pokušaj da se ponizi institucija predsjednika Srpske, ali da u tome neće uspjeti.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je zda je jasno da je proces protiv Dodika i Lukića pokušaj političkog progona i napad na Ustav Republike Srpske.

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vršio je svoje ustavne obaveze onako kako je to propisano. Nema niti jednog mjesta u kojem piše da bilo koji visoki predstavnik, pa čak i možda legalno izabran, da može da nameće i mijenja zakone. Ovo je nečuveno – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je predsjednik Republike Srpske ustavna kategorija i ima demokratski izborni kapacitet, a da neizabrani i nelegitimni stranac pokušava da nađe pravni okvir da smijeni ili onesposobi legalno i regularno izabranog predsjednika.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković rekao je da je predsjednik Srpske danas ispred Suda BiH poručio “da mogu da rade šta hoće, ali ne i dokle hoće”.

Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je da je optužnica protiv predsjednika Srpske potpuno nerazumljiva zbog toga što se inkriminiše krivično djelo koje pravno ne postoji jer državljanin, poslat notom države koja nije potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, sebe predstavlja kao zakonodavca.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da se sa tezom Tužilaštva BiH u predmetu protiv njegovog klijenta i predsjednika Republike Srpske postavlja pitanje da li će BiH biti članica UN, da li će morati da izađe iz Savjeta Evrope, te konstatovao da se postupak odvija nenormalnom i nevjerovatnom brzinom.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović nada se da će sudski proces pokazati istinu za koju se srpski narod i predsjednik Srpske zalažu, a to je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da smo danas ušli u početak kraja BiH i da je cilj ovog procesa da se ponizi Republika Srpska.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić rekla je da je ono što se danas moglo vidjeti u Sudu BiH cirkus i lakrdija i da optuženima nije data prilika da iznesu svoje argumente i stavove.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da Dodik sa pozicije predsjednika Republike brani institucije Srpske, a ne sebe lično, kao i pravo tih institucija da odlučuju o unutrašnjim pitanjima Republike.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da je suđenje predsjedniku Republike Srpske politički proces.

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da je danas počelo suđenje Sudu BiH, a Dodiku i Lukiću, kao i da se tokom ročišta nije mogao oteti utisku da je na optuženičkoj klupi u stvari trebalo da sjedi Kristijan Šmit.

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da je Dodik pred Sudom BiH pokazao da Republika Srpska neće trpjeti da joj bilo ko oduzima državnost.

Autor: RTRS