Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem danas je u Manastiru Miloševac služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave ovog manastira.

U prisustvu velikog broja vjernika, osveštan je i manastirski konak sa zimskim hramom.
” Zahvalni smo za milost koja nam je data da mi budemo ta generacija pravoslavnih Srba kojima je data mogućnost da grade ono što je odavno porušeno , da izgrade ono što nije bilo izgrađeno i da se naš narod u okviru svojih mogućnosti duhovnih vraća svojoj svetoj crkvi i samom sebi i da tako vršimo važnu misiju u životu naše crkve i našega naroda u ovom vremenu”, rekao je Jefrem.
“Danas, na dan krsne slave, oživljavamo Manastir Miloševac. Stigli su monasi koji će u ovom manastiru od danas da služe i da u njemu borave. Da upale kandilo vjere, koje će uz Božiju pomoć, da gori vijekovima na ovom mjestu”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da je ovo jedan bitan istorijski događaj za grad , regiju, čitavu Republiku Srpsku i pravoslavni narod.
” Iz našeg grada želimo danas na pošaljemo poruke mira i ljubavi. Želimo da budemo jedinstveni i složni, da svima poželimo dobrodošlicu jer je grad Prijedor otvoren za dobronamjerne ljude. Velika zahvalnost episkopu banjalučkom Jefremu, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i svim donatorima koji su učestvovali u izgradnji ovog manastira, koji će sigurno biti ponos za sav pravoslavni narod”, rekao je Javor.
On je dodao da na ovaj način ostavljamo trag čineći ovakva djela iza sebe i gradeći objekte koji nas okupljaju i da je ovo nešto na šta ćemo biti ponosni svi zajedno.
Radovi na obnovi Manastira Miloševac počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje. Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom manastiru služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Od prošle godine Manastir Miloševac obilježava svoju krsnu slavu.
Od danas je u ovom manastiru započeo redovni monaški život sa uspostavom svetih bogosluženja, a u njemu će živjeti monasi premješteni iz Manastira Osovica. Privremenu upravu Manastirom Miloševac , kao episkopskim manastirom, preuzeo je vikarni episkop marčanski Sava.
Inače, Pokrov Presvete Bogorodice slava je i Pećke Patrijaršije.

Izvor: prijedorgrad