Advokat Miodrag Stojanović rekao je da ga brine krajnja namjera Suda BiH, da se stvara prostor da sudsko vijeće može izreći sigurnosnu mjeru – zabranu Miloradu Dodiku obavljanja dužnosti predsjednika Republike Srpske.

– Brine me krajnja namjera Suda BiH. Posljedice mogu da izazovu turbulencije u vremenu pred nama, mjera ulazi u sferu politike i o tome ne bih da govorim – rekao je Stojanović za RTRS, govoreći o ročištu koje je ovaj Sud zakazao za ponedjeljak, 16. oktobra.

Stojanović je istakao da ne očekuje ništa spektakularno da će se desiti u ponedjeljak, ali očekuje da će biti interesantno za sve koji se bave ovim poslom, jer će, kako kaže, već tada morati biti pokazana strategija koju ima odbrana Milorada Dodika.

– Tu se radi o izjašnjenju o krivici i to traje veoma kratko. Sudija za prethodno saslušanje pita predsjednika Srpske elementarne stvari – da li su generalije tačne, da li primio optužnicu, i na kraju da li razumije šta mi se u optužnici stavlja na teret – pojasnio je Stojanović, i dodao, da će odgovor Dodika “biti interesantan”.

Dodik, kaže Stojanović, može navesti da ne razumije optužnicu koja mu se stavnja na teret.

– To je prirodno, jer ko može razumjeti optužnicu koju ne prihvata, sudi se po zakonu koji je nametnut, nametnut od strane tzv. visokog predstavnika, koji nije visoki predstavnik, kojeg Dodik ne prihvata kao visokog predstavnika – naveo je Stojanović.

Pojasnio je šta bi se desilo u slučaju da se predsjednik Srpske izjasni da nije kriv.

– U slučaju da se Dodik izjasni da nije kriv, to bi značilo da priznaje sud, jer u političkom smislu Republika Srpska, odnosno Dodik ne priznaje Sud BiH – rekao je advokat.

Za Stojanovića, ovaj sudski postupak je poraz pravosuđa.

– Neće se ništa spektakularno desiti na ročištu u ponedjeljak – ponovio je Stojanović.

Podsjećamo, na ročištu bi predsjednik Srpske i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Izvor: RTRS