Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je danas tokom sastanka sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom da montirani i instruisani proces koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH predstavlja političko i pravno nasilje dijela međunarodne zajednice s ciljem rušenja ustavnog kapaciteta i pozicije Srpske.

Dodik je tokom sastanka, kome je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, istakao opredijeljenost institucija Srpske ka očuvanju mira i stabilnosti, te dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Govoreći o pokušaju otimanja imovine Srpskoj, Dodik je ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da imovina pripada entitetima, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Tokom sastanka sagovornici su istakli da su dosadašnji odnosi Republike Srpske i Norveške uvijek davali pozitivne rezultate, te je izražena spremnost za nastavak unapređenja saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ostalim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, kao i o odnosima u svijetu koji su globalno veoma složeni.

Izvor: ATV