Na sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom imala sam odličnu priliku da pojasnim poziciju Republike Srpske, a to je da Srpska brani ustavnost BiH i da nije remetilački faktor, rekla je za RTRS srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Istakla je da su članovi Predsjendištva imali konstruktivan sastanak sa Makronom.

– Sve te priče kojima se Srpska pokušava ocrntiti, odnosno pokazati kao remetilački faktor su neistine. Pojasnila sam da se Srpska zalaže za za funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom – navela je Cvijanovićeva.

Istakla je da nema mjesta stranim namjesnicima u BiH, koji tako ne bi mogli djelovati ni u jednoj drugoj državi u Evropi.

Naglasila je da je Srpska za usvajanje 14 prioriteta.

– Ali da se rješava odjednom, a ne parcijalno – naglasila je.

Navela je da su imali punu pažnju francuskog predsjednika.

– To nija mala stvar. Razgovarali smo i o svim aktuelmim tenama, geostrateškim ciljevima, kretanju EU i Zapadnog Balkana, kao i našim unutrašnjim pitanjima – dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanović je prethodno razgovarala je i sa predsjednikom poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja, Marin le Pen i poslanicima te stranke u Narodnoj skupštini Francuske.

Na sastanku, Cvijanovićeva je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumijevanja i dvostrukih aršina, koje Evrpska unija primjenjuje prema različitim zemljama.

Srpski član ukazala je i na unutrašnje probleme naglasivši- BiH trenutno nema visokog predstavnika, a stranac koji se tako predstavlja – nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

Cvijanovićeva se sastala i sa francuskim senatorima gornjeg doma francuskog parlamenta.

Tom prilikom senatore je upoznala sa decentralizovanom organizacijom BiH, izrazivši oštro protivljene nasilnim i antidejtonskim pokušajima njene centralizacije.

Autor: RTRS