Đaci Osnovnih škola za jedan predmet nose čak četiri udžbenika. Školska torba dostiže kilažu i do osam kilograma, a đaci kažu da se dešava da bude i teža kada se nosi pribor i oprema za likovno i fizičko.

”Torbe jesu teške. Imamo dosta knjiga, jer svaki predmet  ima bar tri udžbenika”, kaže Aleksandar Paspalj, učenik četvrtog razreda OŠ ”Branko Ćopić”.

U Osnovnoj školi ”Branko Ćopić” posjeduju školske ormariće gdje učenici ostavljaju sve ono što im nije potrebno za naredni dan. Teške školske torbe predstavlaju veliki problem učenicima koji duže pješače. Učitelji navode da na sve načine pokušavaju da učenicima olakšaju školske torbe.

”Mi pokušavamo da im rasteretimo te školske torbe.  Patike ostavljaju, blokove, pribor, udžbenike koji im nisu potrebni, tako da smanjimo težinu torbe na taj način i da nose kući samo ono što je neophodno. Torbe su preteške i za odraslog čovjeka, a kamoli za dijete”, kaže Bojana Konta, učiteljica OŠ ”Branko Ćopić” Prijedor.

Sonja Kovačević, pedagog u Osnovnoj školi ”Branko Ćopić”, ističe da se po pitanju težine školskih torbi nešto treba poduzeti, jer dešava se da se učenici žale da ih boli kičma.

”Nažalost, preteške su školske torbe učenika Osnovnih škola. Ni sama toga nisam bila svjesna dok nisam imala školarca. Neka istraživanja pokazuju da prosječna školsa torba učenika teži od 5-7kg pa čak i 8kg u starijim uzrastima, a znamo da težina školske torbe ne bi trebala da prelazi 10% ukupne tjelesne mase djeteta koje nosi tu školsku torbu”. dodaje Kovačevićeva.

Preteške školske torbe čest su uzrok bolova u leđima, grudima i vratu kao i lošeg držanja koje može dovesti do različitih deformiteta kičme koji se javljaju u periodu najvećeg intenziteta rasta i razvoja kod djece.

Izvor: kozarski