Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas u Udruženju Roma školske torbe i pribor za 45 učenika osnovne škole romske nacionalnosti.
“Početak je školske godine i mi tradiconalno pomažemo romskoj djeci koja su u našim osnovnim školama. Mi smo ponosni na to što većina romske djece pohađa školu i nadamo se da će nastaviti školovanje i u srednjim školama, i time steći veće mogućnosti da dođu do posla”, izjavio je Đaković.

On je dodao da su to uglavnom siromašne porodice, tako da ova pomoć treba da podstakne roditelje da razmišljaju u tom pravcu i omoguće im da pohađaju školu.

Đaković je potvrdio da će narednih dana romska djeca od trećeg do devetog razreda dobiti i udžbenike kako bi u potpunosti bili spremni za pohađanje nastave u šolskoj 2017/18. godini.

Na pažnji koju gradonačelik i grad Prijedor poklanjaju romskoj djeci, pogotovo učenicima osnovne škole kada je riječ o udžbenicima i školskom priboru, zahvalio je predsjedik Udruženja Roma Ramo Salešević, koji je potvrdio da osnovnu i srednju školu u Prijedoru pohađa oko 80 Roma.

“Romska djeca se ni po čemu ne odvajaju od druge djecu u gradu koja se školuju, što je važna stvar za njihovu integraciju u društvenu zajednicu”, rekao je Salešević.

On je dodao da trenutno nema Roma koji pohađaju visoke škole i fakultete, mada ih je ranije bilo i oni su nakon školovanja dobili posao.