I pored loših vremenskih uslova mnogobrojni vjernici iz raznih krajeva sabrali su se u srijedu, 22. novembra, na Svetoj Liturgiji za praznik Svetog Nektarija u manastiru Tumane.

Od 2017. godine kada je dio moštiju blagoslovom i ljubavlju vladike Georgija iz Slovačke stigao u manastir, služi se dan Svetog Nektarija i jeleosvećenje Sveta tajna koja se sastoji iz više molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, za isceljivanje duše i tijela.

– Posebnu radost za naš manastir predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje smo neočekivano dobili na dar od vladike Georgija iz Slovačke. Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Od 2017. godine manastir Tumane čuva dio moštiju ovo velikog novojavljenoj Svetitelja. Sveti Nektarije Eginski je bezmalo naš savremenik, čovjek XX vijeka koji je zasijao svojim vrlinskim životom, svojim podvigom i prije svega svojim trpljenjem i kao takav je prepoznat u vrijeme zemnoga života kao Sveti čovjek, al posebno po svom upokojenju. Između ostalog izuzetno je poštovan širom pravoslavlja kao svetitelj koji zastupa vjerni narod koji boluje od najtežih bolesti karcinoma i leukemije, te je s toga njegov spomen raširen po čitavom svijetu. Dio moštiju Svetog Nektarija trajno se čuva u manastiru Tumane i uvijek je dostupan za cjelivanje, pa su svi kada ko želi, može i hoće dobro došli da se poklone ovom velikom ugodniku Božijem – rekao je arhimandrit Dimitrije, iguman manastira Tumane.

Sveti Nektarije živio je krajem 19. i početkom 20. vijeka. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji. Nakon mnogobrojnih kleveta, zbog skromnog i svetog držanja, prešao je u Grčku, gdje je bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole, piše Žena Blic.

Osnovao je manastir Presvete Trojice na Egini, u kojem se do smrti podvizavao i u kojem se danas nalaze njegove mošti. Upokojio se 1920. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.

Izvor: Srpskainfo