U Pozorištu Prijedor održan je godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva “Saničani”. Dugogodišnji članovi ovog društva su Lana Vučenović i Barbara Veselinović. Kako ističu, u ovom društvu se trude da očuvaju tradiciju i običaje.

“Folkor volim od malih nogu. Volim narodne igre i običaje. Volim putovanja i druženje, folklor na najbolji način spaja mlade ljude”, rekla je Lana Vučenović.

“Divan je osjećaj igrati folklor. KUD “Saničani” je za mene jedna velika porodica, puno smo toga naučili zajedno, putujemo i družimo se. Ima divnih narodnih igara i tradicija ne smije da se zaboravi”, dodala je Barbara Veselinović.

Članovi ovog društva sumirali su godinu na izmaku, a Prijedorčani uživali uz tradicionalnu pjesmu i igru.

“Godina je bila uspješna. Imali smo nastupe kako u našem gradu, tako i van granica Republike Srpske. Predstavili smo naš grad u najboljem svjetlu u Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji. Obnovili smo rad nakon pandemije virusa korona, jer je došlo do promjene generacija. Došla je nova generacija, koja je ponos društva”, rekao je Zvjezdan Grković, predsjednik KUD-a “Saničani”.

Pored domaćina, Prijedorčanima su se igrom i pjesmom predstavili i članovi KUD-a “Dušan Pantelić” iz Busnova, Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare” iz prijedorskog naselja Urije.

“Naše prijateljstvo sa KUD-om “Saničani” traje već nekoliko mjeseci. Nastojimo da jačamo saradnju sa svim društvima u Prijedoru”, rekao je Miljan Banović, predsjednik Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare”.

Grad Prijedor podržava rad kulturno-umjetničkih društava, a tako će biti i iduće godine, istakao je gradonačelnik Slobodan Javor.

“Imao sam priliku da vidim kako pojedina kulturno-umjetnička društva sarađuju i rade i zaista imaju viziju, što je jako bitno za naš grad. Grad Prijedor će u idućoj godini izdvojiti veća sredstva za kulturno-umjetnička društva. U ovoj godini smo izdvojili oko 130.000 KM, a u idućoj godini za te namjene biće izdvojeno do 200.000 KM. Siguran sam da će ta sredstva otići u prave ruke, zato što su ovi ljudi dali svoj maksimum i rade ovaj posao iz ljubavi”, rekao je Javor.

KUD “Saničani” broji oko 80 članova, raspoređenih u sekcije folklora, izvorne pjesme i izrade narodnih rukotvorina.

Izvor: kozarski