Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora pozvalo je danas poljoprivredne proizvođače da u narednih sedam dana podnesu zahtjeve za premije za mlijeko.

Načelnik ovog odjeljenja Žarko Tubin rekao je da danas stupa na snagu Pravilnik za realizaciju projekta “Premija po litru proizvedenog i prodanog kravljeg mlijeka” i da se zahtjevi podnose do 8. decembra, a da pravo imaju poljoprivredni proizvođači koji proizvodnju mlijeka obavljaju na teritoriji grada Prijedora, koji mlijeko predaju u jednu od mljekara registrovanih u BiH i koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.
“Obračun premija po ovome osnovu isplaćivaće se tako da proizvođači koji proizvedu do 50.000 litara mlijeka će dobijati do 4 feninga po proizvedenom litru, koji proizvode između 50.000 i 150.000 litara mlijeka će dobijati 3 feninga po litru i oni koji proizvode preko 150.000 litara mlijeka će dobijati po 2 feninga”, rekao je Tubin novinarima.
On je naveo da, pored ovog poziva, grad Prijedor u sektoru mljekarstva izdvaja još podsticajna sredstva za uzgoj steonih junica i muznih grla.
“U toku ove godine po ovom osnovu smo imali oko 70 zahtjeva, a ukupna sredstva koja će se izdvojiti po ovom osnovu iznose više od 100.000 KM i uskoro će biti isplaćena poljoprivodnim proizvođačima”, dodao je Tubin.
Prema njegovim riječima, u Prijedoru ima oko 70 proizvođača mlijeka i ukupno proizvode oko osam miliona litara mlijeka godišnje.

Izvor: prijedorgrad