Naime, kako nezvanično saznajemo a i vođeni dosadašnjom praksom isplata podsticajnih sredstava za poljoprivredu u okviru Programa korištenja budzetskih sredstava za poljoprivredu u 2020. godini trebala bi biti tek u narednoj sedmici.

Ne bi tu ništa bila čudno da ovo nije već ustaljena praksa gradskih otaca, da nedjelju prije održavanja samih lokalnih a i republičkih izbora podsjećaju gradjane kome trebaju dati svoj glas.

Rokovi za podnošenje prijava po navedenom programu su bili do 30.09.2020. godine, te je komisija na čelu sa Šefom odjsjeka za poljoprivredu Tatjanom Marić imala više nego dovoljno vremena da se podsticajna sredsva ispalte u toku desetog mjeseca, kad su nasušna potreba našim poljoprivrednicima. Kako saznajemo za te potrebe su u Odjeljenje pristigla i dva nova radnika za koje je gradonačelnik morao da mijenja i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u gradskoj upravi.

Da dosta toga ne štima u Odjeljenju koje nema ni vd Načelnika, govori i to da da je u okviru gore navedenog programa predvidjena i nabavka steonih junica, koja nije uvrštena u plan javnih nabavki predočen na sajtu grada, kao ni do dana današnjeg proizvođači koji su se prijavili po toj stavci programa nemaju informaciju da li će nabavke uopšte i biti.

Amandmanom pod nazivom „Premija u iznosu od 0,02 KM po litru proizvedenog i prodanog kravljeg mlijeka“ nisu bila predviđena nikakv ograničenja kako ni za fizička tako ni za pravna lica. Za te svrhe u Budžetu je bilo namjenjeno 170.000 KM. Sa ovim ograničenjima neće se potrošiti niti pola navedenog iznosa. Šta Gradska uprava planira sa ostatkom sredstava na nama je da vidimo ili pretpostavimo da su namjenjena sredstva napaćenih poljoprivrednih proizvođača utoršena u neke druge predizborne aktivnosti?

prijedor24h