Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

– Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska – rekao je Dodik.

Podsjetio je da se u Srpskoj sada pod sankcijama SAD-a nalazi najviše rukovodstvo i istakao da se vidi da Amerika želi silom da promijeni ponašanje

– Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton – jasan je Dodik.

Dodik ističe da je svijet pun neralnih rješenja.

– Međunarodna zajednica nije samo ono što se nama pojavljuje kao nasilan pristup. Republika Srpska najbolje pokazuje na koji način se rigidna politika koja ne poštuje prava primjenjuje ovdje. Brojni su pokušaji da nam se sloboda ukine. To se desilo i u vezi sa Dejtonskim sporazumom – izjavio je Dodik.

Istakao je da dio Zapada koji je prisutan BiH kaže da je Dejtonski sporazum prelazni sporazum i da nije trebalo da bude trajan.

– Postavlja se pitanje čemu onda prelazni sporazum? Šta je cilj? Nameće nam se da promijenimo svoj identitet, a da prihvatimo ono sto nam se nameće, od promjene jezika koji neće biti srpski. S druge strane su naši protivnici koji se zovu bosanski muslimani – rekao je Dodik.

Ističe da priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD-a, Velike Britanije i briselske strukture.

– S njihove strane Srbi su satanizovani, a Srbi se zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji uređuje pravni sistem BiH.  Evropa je u krizi, nema lidere, resurse, naftu, plin i izgubila je konkurentnost – naveo je predsjednik Srpske.

Naglasio je da Republika Srpska ne može prihvatiti podanički pristup Evrope u odnosu na Ameriku.

– Šalju nam neizabranog stranca koji nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. On nije visoki predstavnik BiH – jasan je Dodik.

Upitao je da li Srpska može da prihvati Dejtonski sporazum kao prelazni sporazum koji će dovesti do unitarizacije BiH?

– Da, 2013. godnije god je održan popis u BiH i prijavljeno je 200.000 više muslimana nego ranije. I sada pričaju o tome da u BiH ima 50 posto više muslimana. Ta ideologija Alije Izetbegovića nama je poznata, ali niko sa Zapada to ne vidi da se radi na marginalizaciji Srba – kaže Dodik.

Poručio je da Srbi nemaju ambiciju za bilo kakvim sukobima.

– Ali ćemo posegnuti za svim političkim sredstvima da sačuvamo suverenitet Republike Srpske. Dejtonski sporazum još samo mi branimo, vrijeme je da odustanemo od toga. U BiH svi su nezadovoljni. Već dvije godine vladajuća struktura u Srpskoj ne razgovara sa američkim ambasadorom. Odjednom se pojavio Šmit koji nastoji da nam otme naše šume, vode, da razvlaste Republiku Srpsku. Mi smo rekli da pitanje imovine nikada neće biti na stolu. Oni su iskoristili činjenicu da Ustavni sud BiH ima dva muslimana i tri stranca koji identično glasaju protiv Republike Srpske – rekao je Dodik.

Istakao je da je cilj da se očuva stabilnost Srpske.

– Svaki pokušaj da se pokaže da je Srpska uspješna, guši se. Evropska unija nas uslovljava finansijama da promijenimo svoju retoriku – izjavio je Dodik.

Podsjetio je da Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji.

– Zašto misle da ćemo uvesti sankcije Rusiji i izgubiti istorijskog prijatelja, a mi ćemo oslabiti? Zato nismo uveli sankcije i zato se nadam da će evropski izbori koji dolaze dati snagu strankama alternative.  Evropska unija se mora redefinisati. Nećemo ući u EU sa promijenjenim načinom odlučivanja – poručio je Dodik.

Poručio je da sa ovog skupa šalju poruke mira, ali i očuvanja prava.

Autor: RTRS