Bivši američki diplomata DŽejms DŽatras smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od rijetkih, pravih lidera u današnjoj Evropi koji govori s velikom iskrenošću i hrabrošću.

DŽatras je rekao da je na jučerašnjoj Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma” bilo inspirativno čuti Dodika kao političkog lidera.

On je istakao da je položaj Republike Srpske u BiH i globalno uvijek bio kompleksan, s obzirom da su iznutra i izvana mnogi nastojali da je degradiraju prije nego se mastilo osušilo na Dejtonskom sporazumu.

– Postojale su namjere da se prekrše odrednice Dejtona i da se napravi unitarna BiH, sa dominacijom muslimanskog naroda. To je izvor stalnog pritiska na Srpsku. Zato morate biti istrajni kako bi bio vraćen krst na zastavu Republike Srpske – rekao je DŽatras.

On kaže da Dejtonski mirovni sporazum nije rješenje za BiH, te da zato nije ni u interesu Srpske već da je to u suštini primirje.

Dodik je ocijenio da bi samoopredjeljenje dugoročno moglo da bude rješenje za Srpsku, ali međuperiod u budućnosti odrediće koje su joj opcije dostupne.

On smatra da je jasno da se svijet od unipolarnosti, kojom dominira SAD, kreće ka multipolarnosti, što mora da se dogodi na miran način.

DŽatras je ocijenio da bi SAD trebalo da brane Dejtonski mirovni sporazum onako kako je napisan, ali teško da je to u ovom trenutku moguće.

On je rekao da su potezi Kristijana Šmita i njegova legitimnost u funkciji globalnog američkog carstva, koje se završava i prelazi se na multipolarni svijet.

Prema njegovim riječima, nema multipolarnosti bez nacionalnog identiteta, a snaga Republike Srpske je u srpskom narodu i njegovoj samosvjesnosti.

– Rusi i Srbi znaju svoj identitet, što se ne može reći za SAD. Decenijama smo pod propagandom da nismo etnička, nego civilna država. To dovoljno i jasno kazuje o kakvoj se politici radi – naveo je DŽatras.

On je podsjetio da je zbog svih dešavanja u svijetu važno očuvati nacionalni identitet, pogotovo u Republici Srpskoj, jer SAD od potpisivanja Dejtonskog sporazma žele stvoriti muslimansku državu u BiH, odnosno centralizovanu i unitranu.

U Akademiji nauka i umjetnosti Srpske juče je održana Međunarodna konferencija “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Autor: SRNA/RTRS