Republika Srpska može opstati u okvirima Dejtonskog sporazuma , ili samostalno. To su okviri u kojima srpski narod može sačuvati nacionalni identitet, poruka je sa Međunarodne konferencije “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”, održane juče u Banjaluci.

U diskusiji su učestvovali predsjednik Srpske, Milorad Dodik, poslanici Evropskog i nacionalnih parlamenata, političari i diplomate iz svijeta.

Predsjednik Dodik istakao je da je samostalnost Republike Srpske jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH.

– Dejtonski sporazum okvir je u kome Republika Srpska može sačuvati suverenitet i srpski nacionalni identitet. Zato na razgradnji međunarodnog sporazuma rade američka, britanska i briselska administracija – stav je Dodika.

Srpska neće dozvoliti majorizaciju Srba u BiH, prenio je Dodik učesnicima međunarodne konferencije u Banjaluci, dodajući da će u tom slučaju odgovor Republike Srpske biti odluka o samostalnosti.

– Ovdje se radi o tome da mi ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH. Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska – poručio je Dodik.

Da je čisto muslimanska BiH cilj administracije SAD, tvrdi bivši američki diplomata Džejms Džatras. Ocjenjuje, međutim, da dolazi kraj zapadnoj dominaciji, pa srpskom narodu poručuje da čuva nacionalni identitet, jer je kako kaže, snaga Srpske u snazi njenog naroda.

– Od početka je namjera Amerike unitarna država u kojoj će živjeti muslimani. Srbi u Republici Srpskoj treba da se odupru i da čekaju dok se završi globalno američko carstvo koje će otvoriti mjesto Srbima ovdje. Budite istrajni da nam se krst vrati na zastavu Republike Srpske – naglasio je Džatras.

Predsjednik Slovenačke nacionalne stranke, Zmago Јelinčič Plemeniti je rekao da samostalna država održava suverenitet.

– Republika Srpska treba da zna da je jedini put za vas samostalnost. Ako imate samostalnu državu, održaćete suverenitet, inače ćete nestati. Mnogi pokušavaju to da vam unište, jedan od njih je Šmit – naglasio je Јelinčič, prenosi RTRS.

Legitimitet i akte Kristijana Šmita u pitanje dovode i njegovi sunarodnici.

Poslanik iz Bavarske Urlih Zinger ukazuje da Šmit djeluje po direktivi Zapada, s ciljem razvlašćivanja Srpske.

– Šmitova stranka je vodeća vladajuća stranka u Njemačkoj ali oni ni tamo ne donose dobre odluke za Bavarsku. Šta mislite kakve odluke će donositi u vašoj Republici? Mi želimo da imate autonomiju i da sami donosite odluke – naglasio je Urlih Zinger, poslanik u paralmentu regije Bavarska.

Ivan Benedeti iz Stranke francuskih nacionalista, kaže da se Dejton mora poštovati.

– Moraju se osuditi pokušaji da se podrije Dejtonski sporazum. Treba da se poštuje slovo, a ne duh Dejtona, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srpske – rekao je Benedeti.

Suverenitet Republike Srpske potencijalno bi mogla oslabiti Evropska unija, upozoravaju poslanici iz zemalja članica. Unija je, kažu, američki podanik čija je prva meta nacionalni identitet.

– Evropska unija odluke donosi u skladu sa američkom i politikom NATO. Članice Unije se ne pitaju, iako se o nama odlučuje. Zato je važno da sačuvate autonomiju – poručio je Stefano Valegamberi, poslanik u parlamentu regije Veneto.

Od zaštite Republike Srpske zavisiće zaštita porodičnih, tradicionalnih vrijednosti, ukazuje ministar Željko Budimir.

– Republika Srpska je i dalje posljednje uporište hrišćanske tradicije u Evropi. To nije jednostavno. Srbi su uvijek biti varnica slobode i to je naša misija u svijetu – rekao je Budimir.

Srđa Trifković, istoričar i publicista, naglasio je da se nada da će ovaj skup pomoći da se vidi da Republika Srpska zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

– Braneći Republiku Srpsku branimo tekovine koje nisu samo evropske već univerzalno ljudske – poručio je Trifković.

Izvor: Srpskainfo