Planine su prirodni dragulji koje treba čuvati, poručeno je povodom 11. decembra, Međunarodnog dana planina. Ovogodišnja tema je “Obnavljanje planinskih ekosistema”. Ugroženost planina kao nezamjenjivog prirodnog resursa, ne samo zbog uticaja ljudskog faktora nego i globalnih klimatskih promjena, realnost je vremena u kome živimo, pri čemu se planinari ističu kao čuvari planinskih bogatstava. U Prijedoru računaju s mladim snagama koje će dalje prenositi ljubav prema planinarenju. Tridesetak djece redovno trenira više puta sedmično u penjačkoj sali Planinarskog kluba “Albatros”. Takmiče se i u Penjačkoj ligi i sportskom penjanju.

“Volim penjanje. Bio sam na takmičenju u Bihaću, gdje sam popeo sve smjerove i osvoji prvo mjesto i pehar”, kaže sedmogodišnji Konstantin Šipka.

Dvanaestogodišnja Marija Simatović bavi se penjanjem gotovo godinu i po dana i priznaje da u početku nije bilo lako.

“Nije odmah bilo lako, ali na prvu mi se svidjelo. U ovoj našoj penjačkoj sali, osjeti se taj neki dobar duh”, kaže Marija.

Draško Anđelić, predsjednik Planinarskog kluba “Albatros”, ističe da djeca vole prirodu i da uživaju na izletima.

“Odlazimo na izlete i do Zečijeg kamena, pa do ozbiljnijih planina i hodanja. Oni uživaju, vole prirodu, a samo mi stariji treba da se više angažujemo oko toga da ih vodimo”, navodi Anđelić koji dodaje da obilaze planine u BiH, te da su posljednji put bili na Klekovači.

“Penjanje i nije tako jednostavno, jeste da djeca od malih nogu, čim prohodaju, počinju da se penju, ali ovdje treba dosta dobre volje. Sve ostalo će samo doći”, rekao je Anđelić.

U Planinarskom savezu Republike Srpske, koji okuplja oko 3.000 planinara, smatraju da raste svijest građana o važnosti očuvanja zdrave prirode i planina, čemu aktivno doprinose članovi planinarske zajednice.

“U Republici Srpskoj imamo veliki broj planina, a cijela planinarska zajednica i klubovi se bave uređenjem staza, izgradnjom i očuvanjem planinarskih domova, organizovanjem akcija, vođenjem planinarskih tura. Kad gledamo ekološki aspekt svega toga, planinari su praktično ti koji su svaki dan u planini i daju veliki doprinos, ukazuju na neka štetna dešavanja koja narušavaju izgled planina”, ističe Neno Dobrijević, predsjednik Planinarskog saveza RS.

Destinacije poput Jahorine, Kozare, Zelengore, Trebevića, Ravne planine, Manjače prepoznatljive su među ljubiteljima ovih sadržaja, a zadatak svih je da se, odgovornim pristupom njihovom razvoju, radi na širenju sadržaja, ali i očuvanju prirodnog okruženja, što je primarni razlog turističkih posjeta, ističu iz resornog ministarstva. Međunarodni dan planina, 11. decembar, proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 2002. godine.

Foto NP “Kozara”

Izvor: kozarski