Ovogodišnja božićna zabava okupila je sinoć u Prijedoru više od stotinu članova udruženja i njihovih prijatelja.
Predsjednik Udruženja Slovenaca Alenka Uduč potvrdila je Srni da je riječ o 26. božićnoj zabavi u isto toliko godina postojanja ovog Udruženja.
” Tokom ovog perioda objavili smo šest knjiga, organizovali samostalnu izložbu, snimljen je film o Slovencima u Prijedoru, a sa ponosom mogu da istaknem i jednu radijsku emisiji koja će iduće godine obilježiti 20 godina emitovanja na jednoj lokalnoj radio stanici”, istakla je Udučeva.
Ona je dodala da članovi ” Lipe” u zavisnosti od uzrasta i interesovanja rade na realizaciji mnogih projekata čiji su ciljevi čuvanje i njegovanje tradicije , kulture i jezika slovenačkog naroda te da Škola slovenačkog jezika u Prijedoru postoji još od 2003.godine.
” Snimljen je i serijal televizijskih emisija koji će uskoro biti emitovan ,a sve sa ciljem očuvanja slovenačke autohtone kuhinje, tako da pored jezika i kulture , vodimo računa i o tom segmentu slovenačke gastronomije”, istakla je Udučeva.
Među gostima na sinoćnjoj svečanosti bili su i gosti iz Banja Luke , kao i iz Gradske uprave Prijedor.

Načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić istakao je da Grad Prijedor podržava rad udruženja nacionalnih manjina i time doprinosi očuvanju tradicije njihovih predaka koji su nekad davno doselili na ove prostore.
” Veoma sam počastvovan što sam večeras ovdje jer je ovo jedan lijep susret naših sugrađana koji nastoje da sačuvaju od zaborava svoje korijene, njihovu tradiciju i kulturu njeguju u mjestu gdje kao njihovi potomci danas žive”, rekao je Milješić.
Pjevačka grupa Udruženja Slovaaca ” Lipa” i pjevači Udruženja za očuvanje tradicije pjevali su tokom večeri tradicionalne slovenačke pjesme.
Inače Udruženje Slovenaca ” Lipa” ima oko 280 članova koji svoje aktivnosti provode kroz razne projekte, ali su i redovni učesnici i dio svih gradskih manifestacija u Prijedoru.

Izvor: prijedorgrad