Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Ilije Škave (36) iz Prijedora zbog razbojništva nad 86-godišnjom staricom koju je brutalno pretukao, lupajući joj glavom o pod, nakon čega joj je ukrao oko 1.300 maraka i zlatni nakit!

Zločin se dogodio 6. septembra ove godine u Kuli kod Sokoca. U optužnici se navodi da je Škavo oko 19 časova došao do kuće T.J. (86). Starici je ”složio priču” da mu je prazna baterija na telefonu, pa ga je pustila da uđe u kuću da napuni bateriju…

”Nakon što ga je pustila u kuću, optuženi je zaključao ulazna vrata i uz prijetnju da će je zaklati od starice je tražio da mu preda novac, zlato i oružje. Kako mu nije dala traženo, zadao joj je više udaraca tako što je oborio i njenom glavom udarao od pod. Potom joj je zavezao ruke komadom užeta crne boje, nanijevši joj lake tjelesne povrede u vidu krvnog podliva u predjelu sljepoočnog djela sa desne strane glave, krvni podliv obje ruke, oba ručna zgloba i lica sa desne strane”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Škavo imao namjeru da upotrebom sile od starice prisvoji pokretne stvari, zbog čega je izvršio premetačinu prostorija u prizemlju kuće.

”Žrtvu je primorao da se sa njim popne na sprat, tako što ju je gurao u predjelu glave i na spratu kuće, u spavaćim sobama pronašao je i prisvojio novac u iznosu od 750 KM, dvije koverte sa 450 KM i 90 evra. Zatim više komada zlatnog nakita u vidu lančića isprepletenih bez privjesaka, narukvicu alka, dva vjenčana prstena, jedan manji prsten ”vera”, prsten sa ukrasima od bijelih kamenčića, jedan prsten sa crnim kamenom, dvije naušnice u obliku kišne kapi i repliku zlatne kašike sa natpisom, ”Kanada”, nakon čega se sa oduzetim stvarima udaljio u nepoznatom pravcu”, navodi se u optužnici.

Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Sokocu. Odlukom suda Škavi je produžen pritvor u kojem se nalazi od hapšenja u septembru.

Ukoliko se dokaže krivica Škavi prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

Inače, Ilija Škavo je ranije dovođen u vezu sa više krivičnih djela.  U februaru ove godine je uhapšen zbog sumnje da je od poznanika ukrao 20.000 KM, nakon čega se taksijem dao u bjekstvo. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen ukradeni novac.

Izvor: ATV