Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu BiH koji je odbio premještanje procesa u nadležni sud u Banjaluku, izjavio je branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je pojasnio i da žalba sadrži i proceduralni prigovor, koji se, između ostalog tiče, blagovremenosti prijedloga.

– Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH – rekao je Bubić.

Јedan od prigovor se tiče blagovremenosti prijedloga.

– Smatramo da glavni pretres uopšte nije zakazan. Pozvali smo se na praksu. Zahtjev je blagovremen ako je podnesen prije početka suđenja, a zakon definiše početak suđenja čitanjem optužnice – istakao je Bubić.

Paralelno sa žalbom podnesen je još jedan prijedlog za delegaciju nadležnosti, ali iz drugih razloga u odnosu na ove iz tekućih prijedloga.

– Tekući prijedlog se tiče izjava Kristijana Šmita, izjava ambasadora SAD i Velike Britanije, i te tri izjave se tiču uplitanja u nezavisnost Suda. Četvrta izjava, jeste izjava predsjednika Suda BiH koji se negativno izjašnjavao o predsjedniku Republike Srpske – naglasio je Bubić.

On je naveo da se novi prijedlog tiče nepristrasnog postupanja Suda.

– Mi smo do sada u dva navrata ulagali zahtjeve za izuzeće sudije za prethodno saslušanje. Međutim, ovaj zahtjev se ne tiče nepristrasnosti postupajućeg sudije, eventualno sudija koji bi mogli doći u predmet u narednom periodu u narednim fazama i po različitim osnovama gdje se tiče svih sudija Suda BiH. Odnosi se na izjave koje je predsjednik zadnjih 11, 12 godina davao u vezi sa Sudom BiH i njegova politička platforma je bila da to nisu ustavne kategorije i u kontinuitetu su bili prijedlozi da se Sud BiH i Tužilaštvo BiH ukinu – rekao je Bubić.

On kaže da je stvorena atmofera koja, prema stavu odbrane, gradi neprijateljski stav prema predsjedniku Srpske i može se govoriti o potencijalno osvetničkim mogućnostima.

– Odbrana smatra da je upravo riječ o jednoj tako nepodnošljivoj atmosferi potencijalno osvetničkoj, koja je napravljena zbog političkog djelovanja predsjednika zadnjih 10-tak godina u odnosu prema Sudu BiH, što dovodi u pitanje pristrasnost sudija. I mi smo to istakli kao poseban razlog za delegaciju nadležnosti – pojasnio je Bubić.

O zahtjevu odlučuje Krivično vanraspravno vijeće Suda BiH na čiju odluku odbrana ima pravo žalbe.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Autor: RTRS