Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik poručio je da je Srpska u zadnjih deset godina kroz odluke Narodne skupštine RS donijela sve odluke koje su “neophodne za njen samostalni status”.

Ostaje samo čekanje jedne noći u kojoj ćemo to završiti definitivno. Smijte se koliko hoćete, ali gledat ćete to, i to uživo! – poručio je Dodik u intervjuu za BHRT.

Na pitanje novinarke šta ako Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, nametne zakon o državnoj imovini, Dodik je rekao da će tog momenta Srpska donijeti odluku o smaostalnosti.

– A šta ako nametne? Ako nametne, ja sam rekao, tog dana on je napisao odluku i potpisao nezavisnost Republike Srpske! Tu imovinu ne može da raspravlja Parlament BiH. Bez obzira što će on se pozivati da je to nešto rekao Ustavni sud. Ustavni sud nije imao pravo, niti imao ovlaštenja da odluči. Nije Ustavni sud o tome pozvan da odluči. Oni su nametnuli prakse da može da odluči, ali to nije to. E sad, ako hoćete baš da nas provjerite, provjerite. Nikakvih problema nema- kaže Dodik.

On je dodao da je Ustavni sud BiH nekoliko puta odlučivao o 9. januaru kao Danu Republike Srpske i osporio taj datum. Uprkos tome, kako kaže Dodik, i ove godine se sprema velika proslava u Banjaluci i drugim gradovima Srpske.

Na pitanje šta misli o izjavi “visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je pozvao na sankcionisanje svih koji budu učestvovali u organizaciji proslave ovog datuma“, Dodik je zaprijetio prekidom intervjua.

– Još jednom ga nazovite visokim predstavnikom, računajte da smo prekinuli emisiju. On nije visoki predstavnik jer nema imenovanje u Savjetu bezbjednosti. OHR je samo njegova kancelarija koja je lažna i ako građani Republike Srpske vašem servisu plaćaju neku preplatu, onda to poštujte. Mi u Srpskoj koji smo dio BiH, bar još uvijek ustavno, mi smo dio koji se treba involvirati i kroz Javni servis, poštujući naše stavove – rekao je, između ostalog, Dodik.

On je opet ponovio da će Šmit biti deportovan ako se pojavi u Republici Srpskoj.

Osvrnuo se i na američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija poručivši kako nema podršku svoje države za ono što radi u BiH.

– Nije Amerika Marfi. On je samo ambasador u Federaciji BiH, nije ambasador u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On je dodao da je Republika srpska promijenili standarde, “šta kod to neko mislio”.

– Prije deset godina niste smjeli pomisliti da javno oponirate mišljenju nekoga ambasadora. To su bili ozbiljni ljudi. Nisu bili ovakvi ovi nedorečeni tipovi. On misli ako Amerika stoji iza njega, da je u pravu. Nije u pravu. Amerika je promašila sve što je mogla promašiti ovdje – dodao je Dodik.

Autor: Srpskainfo