Vlada Republike Srpske sutra će donijeti odluku o minimalnoj plati, a ako se pogleda BDP po glavi stanovnika, nije jasno na osnovu kojih parametara je odlučeno da se taj minimalac dodatno povećava.

U ovom trenutku, u odnosu na Federaciju BiH i Srbiju, Republika Srpska ima najmanji BDP po glavi stanovnika, a s druge strane i najveću minimalnu platu.

BDP po glavi stanovnika u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosio je  12,975 KM, u Federaciji BiH 13.660 KM, a u Srbiji 17.386 KM. Istovremeno, u Republici Srpskoj, trenutno je najveća minimalna plata, a ako se obistine najave Vlade RS biće još i veća, mada nije poznato na osnovu kojih parametara je odlučeno da se ona dodatno povećava.

Minimalna plata u Federaciji BiH u ovom trenutku iznosi 596 KM, u Srbiji 660 KM, a u Republici Srpskoj 700 KM. Uprkos ovim pokazateljima Republika Srpska odlučila je da dodatno poveća minimalnu platu iako Federacija BiH to neće uraditi, a Srbija je odlučila da za 176 radnih časova ta minimalna plata iznosi 778 KM.

Izvor: nezavisne