“Prijedor je postao jedno veliko gradilište, tako da očekujem da će to gradilište nastaviti sa širenjem. Sasvim sigurno biće završena izgradnja konstruktivne faze vrtića na Pećanima, kao i druga faza radova na Dvorani u Omarskoj. U toku su radovi na potpunoj zamjeni parketa u Sportskoj dvorani ‘Mladost’. Ulica mitropolita Petra Zimonjića u naselјu Pećani biće završena”, rekao je ovo u intervjuu za „Kozarski vjesnik” gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

 Kako, kao gradonačelnik Prijedora, ocjenjujete ovu godinu? Šta je najbitnije što je urađeno?

– Godina nije bila laka, pred nama je bilo puno izazova sa kojima smo se morali suočiti i tražiti adekvatna rješenja. Budžet je bio stabilan, potraživanja su bila velika, kao i naša želјa da udovolјimo zahtjevima što više subjekata koji su nam se obraćali. Zato kažemo da nije bilo lako, ali apsolutno stojimo iza ocjene da je godina bila uspješna. Kada pogledamo unazad, uradili smo dosta na putnoj infrastrukturi, počela je realizacija određenih projekata, međutim ono gdje smo napravili veliki iskorak je razgovor s lјudima. Mene je ganulo kao čovjeka, kada smo pozvali sve predstavnike sportskih klubova u gradu na sastanak da čujemo njihove prijedloge uslјed povećanja i raspodjele sredstava, i znate šta su rekli, da nikada nisu na ovaj način uvaženi i primlјeni u Gradsku upravu, što je za mene bila poražavajuća činjenica. Ako pratite moj rad, možete da vidite da sam svakodnevno na terenu s lјudima, dolaze u moj kabinet, razgovaramo, dogovaramo. To isto čine i moji saradnici. Nije moguće sve postići sad i odmah, nekada je prekratak dan za sve obaveze. Pogledajte kako je Prijedor izgledao nekad, pitao se jedan čovjek, njih nekoliko donosilo je odluke, toga danas nema. Šta god odlučimo, prvo razgovaramo sa lјudima kojih se tiče odluka. To je bogatstvo, lјudi su bogatstvo Prijedora! Kada pitate šta je najbitnije urađeno, odgovor je samo jedan, postigli smo dugoročne dogovore i dijalog s našim sugrađanima: od penzionera, boraca, privrednika, sportista do cjelokupne društvene zajednice. Rukovodstvo grada je tu i na raspolaganju da zajedno s tim lјudima kreiramo život u Prijedoru onako kako Prijedorčanima odgovara.

 Koji su bitni projekti realizovani ili je započeta njihova realizacija?

– Dosta je uloženo, kao što sam već i rekao, u putnu infrastrukturu. Ja sam čovjek koji smatra da predizborno asfaltiranje mora otići definitivno u prošlost. Zahvalјujući odličnoj saradnji sa republičkim nivoom vlasti i sredstvima koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske u iznosu od 4.843.566 KM, na teritoriji Prijedora asfaltirana su 94 putna pravca.  Uvažene su sve mjesne zajednice, a putni pravci su asfaltirani na prijedlog savjeta mjesnih zajednica. Zbog čega? Pa lјudi koji žive tu,  najbolјe znaju koja ulica je više naselјena, koja manje, gdje žive porodice sa djecom, kome je potreban, baš u tom momentu, asfaltiran put. Pored toga, asfaltirano je još 10 putnih pravaca sredstvima Grada Prijedora i Federalnog ministarstva raselјenih osoba i izbjeglica, gdje je lokalna zajednica participirala sa 311.000 KM, a Federalno ministarstvo sa 845.000 KM. Završeni su radovi na vodovodnom sistemu „Crno vrelo“ – izgradnja tercijarne vodovodne mreže i kućnih priklјučaka u 11 naselјa u iznosu od oko 9.000.000 KM. Takođe, završeni su radovi na izgradnji vodovodne mreže u naselјu Čarakovo, dok je u toku izgradnja vodovodne mreže u naselјima Veliko Palančište, Stari Voćnjak i Kavanište, za šta je 2,5 miliona KM obezbijedila Vlada Republike Srpske. U završnoj fazi su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Industrijskoj zoni “Aerodromsko naselјe”, za šta je Grad izdvojio 420.000 KM. Radovi na regulaciji korita rijeke Miloševice na potezu od ušća u Gomjenicu prema novom naselјu su u toku. Takođe, u toku je tenderska procedura za izgradnju kanalizacione mreže u naselјu Janjića Pumpa, dok se uvođenje izvođača u radove očekuje za izgradnju kanalizacione mreže u naselјu Krajina Celpak. Želim naglasiti da su u toku i tenderske procedure za rekonstrukciju vodovodne mreže u naselјu Čirkin Polјe faza 2, 3, 4, zatim izgradnju vodovodne mreže u naselјima Horići – Pađeni – Žeger i izgradnju vodovodne mreže u Brezičanima. Naš grad je dio programa socijalnog stanovanja, gdje lokalna zajednica raspolaže sa 111 stanova, čiji je zakup jedna marka po metru kvadratnom. Mnogo je urađeno, dosta toga je u toku, a isto toliko i planiramo.

 Šta je najznačajnije što očekujete u narednoj godini?

– Prijedor je postao jedno veliko gradilište, tako da očekujem da će to gradilište nastaviti sa širenjem. Sasvim sigurno, biće završena izgradnja konstruktivne faze vrtića na Pećanima, kao i druga faza radova na Dvorani u Omarskoj. U toku su radovi na potpunoj zamjeni parketa u Sportskoj dvorani „Mladost“. Ulica mitropolita Petra Zimonjića u naselјu Pećani biće završena, gdje su, kao što znate, infrastrukturni radovi  urađeni na prvoj fazi. Ovdje nije bila samo zamjena asfalta, već se ovom projektu ozbilјno pristupilo uz izmjenu vodovodne i toplovodne mreže, a tu nekada naiđete tokom radova na nepredviđene probleme. Čekamo završetak grejne sezone, kako bi mogli nastaviti i završiti radove na drugoj fazi potpune rekonstrukcije ulice. Naselјe Pećani će nakon toga poprimiti jedan potpuno nov izgled. Nakon Ulice majora Milana Tepića i Ulice mitropolita Petra Zimonjića,  u narednoj godini još jednu ulicu u centru grada očekuje potpuna rekonstrukcija, a to je Ulica Muharema Sulјanovića. Pored toga, rekonstrukcije očekuju i ulice 27. juna i Krajiških brigada. Tu je i izgradnja saobraćajnice C 104 u Industrijskoj zoni “Celpak”, za šta će Grad izdvojiti 1.045.000 KM. Planirana je rekonstrukcija vodovodne mreže u naselјima Orlovača, Donji Orlovci i Donji Garevci, zatim u dijelu naselјa Urije, izgradnja prve faze kanalizacione mreže u Omarskoj, rekonstrukcija vodovodne mreže u naselјu Čirkin Polјe faza 5. Ovo je tek dio projekata koji će biti realizovani tokom naredne godine, ja bih radije rekao, ovo je samo nastavak ulaganja u infrastrukturu.

 Kakvi su privredni pokazatelјi u Prijedoru?

– U našoj lokalnoj zajednici ostvareni su do sada najveći rezultati u privredi u pogledu prihoda i broja zaposlenih lica. U 2022. godini postignut je rekordan broj registrovanih pravnih lica koja su podnijela završni račun APIF-u, ukupno 485. Broj preduzetnika koji su krenuli ovim koracima je  81, dok je ukupan broj preduzetnika na teritoriji Prijedora  1.556.  Ukupan broj zaposlenih lica je 14.887. Raduje i činjenica da određen broj preduzeća koja posluju u našem gradu planira ili su već pokrenuli  proširenje proizvodnje, što znači obezbjeđivanje novih radnih mjesta. Kada su u pitanju nove investicije, u poslјednjih par godina radi se uglavnom o firmama iz drvoprerade, metaloprerade, industrije plastike i plastičnih masa i prerađivačke industrije. Ono što će Prijedoru donijeti i privredne benefite, približiti nas dodatno regionu i EU, otvoriti nova i brža „vrata“ investitorima, je gradnja auto-puta prema Banjaluci, Novom Gradu i brze ceste prema Kozarskoj Dubici. Dionica auto-puta prema Banjaluci krenula je sa gradnjom iz pravca Prijedora i tu je urađeno oko šest kilometara, dok su preostala dva projekta u fazi završenog idejnog rješenja. Grad Prijedor kroz različite vidove podrške podstiče privrednu proizvodnju i stvaranje povolјnog poslovnog ambijenta. Upravo je počela isplata u oblasti privrede i preduzetništva i po osnovu pet pravilnika, ukupno su planirana budžetska sredstva od 569.000 KM, a ukupno realizovana sredstva iznose 537.069 KM. Iz oblasti polјoprivrede, tokom ove godine, po različitim osnovama, isplaćeno je više od 980.000 KM polјoprivrednim proizvođačima.

 Budžet za 2024. godinu je usvojen, mnogo novih stavki je tu našlo svoje mjesto. Vaš komentar?

– Ono što je jako bitno je da smo nakon sprovedenih istraživanja i sagledavanja mogućnosti, obezbijedili sredstva u iznosu od 610.000 KM za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola, tako da će od naredne godine svi osnovci u Prijedoru imati besplatne udžbenike. Pored toga, uveli smo i stavku za zajednice etažnih vlasnika, a namjeravam da se sastanem sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika i da odredimo korake kako i na koji način će ta sredstva biti utrošena. Naravno, ima tu još novina, ali godina je pred nama i imaćemo prilika da razgovaramo o tome.

 Grad ima značajna izdvajanja za sport i kulturu. Za narednu godinu najavili ste rekordna ulaganja. Da li ste zadovolјni što se može povećati izdvajanje za ove oblasti?

– Prijedor je grad slikara, murala, kulture, ali ja slobodno mogu reći i grad sporta, mjesto gdje stasavaju pravi sportisti. To je i jedan od razloga što smo odlučili povećati ulaganja u ove dvije oblasti. Našu djecu i omladinu treba da učimo pravim vrijednostima života i raduje me činjenica što oni to prihvataju. Imamo lјude koji vole i najbolјe rade svoj posao, bilo da su sportski ili radnici u oblasti kulture, na nama je da im damo vjetar u leđa. Već drugu godinu stipendiramo mlade i perspektivne sportiste. Ne smijemo zaboraviti ni obrazovanje. Tokom 2023. godine stipendirali smo 255  učenika i 143 studenta, za šta je bilo izdvojeno 467.400 KM. Da bi učenicima odnosno njihovim roditelјima olakšali školovanje njihove djece tokom 2023. godine za sufinansiranje đačkog prevoza, izdvojili smo 99.684 KM. Uz podršku privrednika kao partnera, izgradili smo brojna dječija igrališta u gradu. Onoliko koliko nam dozvolјava budžetski okvir raspoloživih sredstava, ulažemo u sve sfere života u gradu i borimo se da u tom poslu budemo što realniji i sveobuhvatniji.

 Iduće godine su lokalni izbori, kakva su Vaša očekivanja? Kako, kao prvi čovjek grada, ocjenjujete saradnju sa parlamentarnim strankama u Prijedoru?

– Očekivanje je krupna riječ, ja sam čovjek koji ne očekuje, već radim i radujem se svakom vidlјivom rezultatu. SNSD će imati svog kandidata za gradonačelnika Prijedora, a građani će odlučiti u kojem pravcu žele da grad ide u narednom mandatu. Što se tiče političke klime u Prijedoru, ona je zaista na visokom nivou, sa velikim međusobnim uvažavanjem, stavovima, prijedlozima. Meni je iskreno žao što su odbornici koji opoziciono djeluju u Skupštini grada, spremni samo za kritiku, bez adekvatnog prijedloga da se nešto uradi ili pobolјša, kroz amandmane, što sam često i javno isticao. Ja nikada nisam gledao od koga prijedlog dolazi, ako je realan, konstruktivan, idemo u realizaciju.

 Šta poručujete građanima povodom Nove godine?

– Prije svega, građanima Prijedora želim dobro zdravlјe, prosperitet, ličnu i porodičnu sreću. Da i naredne godine nastavimo tempom gradnje i razvoja Prijedora, sa želјom da naša lokalna zajednica bude stabilna, jaka i prepoznatlјiva.

Izvor: kozarski