Uoči predstojećih novogodišnjih i vjerskih praznika očekivana je pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

Pirotehnička sredstva nisu bezazlena razonoda, niti sredstva za zabavu već opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onoga koji ih koristi, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih osoba.

Ljekari upozoravaju roditelje da ne kupuju djeci pirotehniku i upozoravaju ih da djeca ne koriste petarde posebno u zatvorenim prostorima, jer pored tjelesnih povreda, mogu izazvati i požar.

Sa sezonom praznika, kreće i sezona petardi. Mnogo se priča o tome koliko stresa pucanj

e petardi donosi kućnim ljubimcima, ali i maloj djeci, posebno onima sa autizmom.

Vrijedi napomenuti da pirotehnika ne ugrožava samo ljude, procjenjuje se da za vrijeme praznika, u svijetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada i više hiljada pasa.

Dr veterinarske medicine Boško Desnica, apelovao je u našem Јutarnjem programu na sve generacije, ponajviše one malo mlađe, da ne bacaju petarde, te ne plaše životinje, naglasivši da nešto što u tom momentu izgleda kao zabava, za nekog može biti kobno.

Autor: RTRS