Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da se svaki dan u BiH vodi teška politička borba za status Srpske, koja je jedini civilizacijski, istorijski odraz srpskih htijenja na ovom prostoru.

Dodik kaže da kao predsjednik nema pravo da zanemari da je za Republiku Srpsku poginuo veliki broj ljudi, za koje vjeruje da su u zadnjoj svojoj svijesti vjerovali u Srpsku.

– Јa neću biti onaj koji će njihovu žrtvu tek tako zanemariti. Ne zanima me BiH i nametnuta situacija, kao ni američki ambasador /Majkl Marfi/, a ni oni koji misle da će nekoga ovdje prevariti – rekao je Dodik.

On je istakao da ga zanima dijalog u BiH i da zemlja bude ustavna ili je, kako je rekao, neće biti.

Dodik je naglasio da većina ljudi u Republici Srpskoj želi nezavisnost Srpske i da Srbi već 32 godine žive ideju o nezavisnosti, kao i da je njegovo da to poštuje, ali i da je zadužen i da vodi računa o pravom trenutku.

Kada je riječ o pritiscima zbog obilježavanja Dana Republike, Dodik je rekao da pritisci nikad nisu bili jači, ali da ga ne interesuje šta drugi misle o 9. januara, koji nikoga ne vrijeđa.

– Srbi su normalni i istrajni i 9. januar je Dan Republike Srpske, šta god da se pokuša na tom planu. Neki mogu da to osporavaju verbalno koliko hoće, ali se mora računati da će Srpska odgovoriti ako se to osporavanje čini kroz mehanizme Suda i Tužilaštva i taj odgovor će biti žestok – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nema namjeru nekome da prijeti, ali da “ako neko misli da je došlo vrijeme za konačan politički obračun – imaće ga”, te da niko u Republici Srpskoj ne treba da se zabrine oko toga.

Kada je riječ o izbornom zakonu, Dodik je rekao da je Srpska uvijek imala namjeru da vrati uzurpirane nadležnosti koje su joj date Ustavom, uključujući i pitanje održavanja izbora.

Ističući da su za život države najznačajniji ustav i demokratija, odnosno izbori putem kojim se demokratija dokazuje, Dodik je podsjetio da je Republici Srpskoj uzurpirano pravo da organizuje izbore.

– U dejtonskim dokumentima piše da će BiH sprovoditi izbore za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH, a sve drugo neko drugi treba da organizuje, ali i to su oteli. Odlučili smo da donesemo naš zakon kojim ćemo sprovesti izbore na prostoru Republike Srpske i većina za to postoji – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne odbija Izborni zakon u BiH, već odredbe koje definišu sporna pitanja.

On je naglasio da Republika Srpska ne ruši Ustav BiH, u kojem je jasno rečeno da CIK BiH sprovodi izbore za Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno poslanike koji se biraju iz Srpske, te za članove Predsjedništva BiH.

– To će raditi CIK, mi im nećemo braniti, ali ćemo opštinske izbore mi sprovesti – rekao je Dodik i najavio je da će Republička izborna komisija u aprilu raspisati izbore i da će na tim izborima biti pokušano da budu sprovedene sve tehničke inovacije koje traži opozicija.

Autor: RTRS