Savjetnik predsjednika Republike Srpske Slavko Mitrović smatra da sarajevska politika, kao udruženi zločinački poduhvat stranaca, svih bošnjačkih stranaka i Saveza za promjene – trči posljednji krug.

“BiH može opstati samo unutrašnjim dogovorom. Zato će mandatni period 2018-2022. godina biti presudan, jer se svijet duboko mijenja i nema želje, volje, vremena, ni interesa da se posebno bavi BiH”, naveo je Mitrović u autorskom tekstu za današnji “Glas Srpske”.

On tvrdi da je na djelu raspad onoga što se zvalo međunarodna zajednica u BiH i da je uloga OHR-a svedena na sarajevski čaršijski folklor, što Valentinu Incku savršeno odgovara.

“Prima pola miliona maraka godišnje, nizašto ne odgovara, iako ga političko Sarajevo stalno pali na dugme. U OHR-u je osnovan čitalački klub, jer Incko veli da ujutru prvo čitaju novine. A, poslije rad po sekcijama – Ognjen Tadić, Fahro Radončić, a naročito kada je u pitanju izborni zakon i pokušaj sprečavanja izbora Milorada Dodika i Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH“, kaže Mitrović.

On je ocijenio da će se u mandatu koji slijedi, manje intenzivno, nastaviti miješanje stranaca u unutrašnje stvari BiH.

“Radi se o stranima na službi u Sarajevu, ponajviše iz zapadnih ambasada. Kada su u BiH oni sebe smatraju veoma važnim petljajući se u unutrašnje odnose i rad organa vlasti, što je suprotno diplomatskim konvencijama. Kada odu iz BiH, ti ambasadori potonu u političku anonimnost iz koje su došli”, zaključio je Mitrović.