Upoznajte Bojana Ratkovića, Prijedorčanina koji jedini u BiH uzgaja autohtonu rasu golubova, staparske letače. Kako ističe za naš portal, to je hobi iz ljubavi, ali i bijeg od užurbane svakodnevice.

“Svaki hobi, pa i ovaj ostavlja sve probleme sa strane. Jednostavno dođeš do ove volijere sa golubovima i uživaš sa njima. Skroz nešto drugo, relaksacija i odmor. Ljubav prema pticama, tačnije golubovima, koja traje oko 30 godina”, priča on.

Staparski golubovi nekada su bili dobri letači, a danas su golubovi za izložbe. Prepoznatljiv su simbol sela Stapar u Srbiji, nedaleko od Sombora, u kom je 1878. godine poletio prvi staparski golub letač.

“Najzastupljeniji su u tom dijelu Srbije, gdje imamo jako dobrih uzgajivača ovih golubova raznih boja. Pošto sam jedini u BiH koji uzgaja ovu vrstu golubova, sarađujem sa kolegama iz Srbije, kada je riječ o uzgoju”, dodaje on.

Bojan je sa svojim golubovima učestvovao na brojnim izložbama u BiH i osvajao nagrade. Staparski golubovi iz Prijedora dobili su najbolje ocijene na Međunarodnoj izložbi u Tešnju koja je održana početkom ove godine.

“Na ovoj izložbi imao sam jednu ženku koja je bila jako dobro ocijenjena. Od 10 golubova koje sam predstavio, pet je dobilo ocjenu 96, a jedan 95. Otkad se bavim ovim hobijem i posjećujem izložbe, ovo je jedan od mojih najboljih rezultata, naročito mi je drago jer su ocijene došle od stručnih sudija”, dodao je Bojan.

Drago mu je što u Prijedoru postoji Sportsko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”, jer kako ističe Bojan, članovi tako mogu da razmijene iskustva i organizuju izložbe koje su uvijek posjećene.

Izvor: kozarski