Među odabranima u Republici Srpskoj koji su na početku godine dobili Svetosavsku nagradu nalazi se i četvoro prosvjetnih radnika iz Prijedora. Među njima je i učiteljica Marina Knežević, koja desetak godina u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Brezičanima sa osmijehom na licu učenike vodi kroz tajne znanja i života. Kaže da je prosvjetni radnik najljepši poziv na svijetu jer rad sa djecom oplemenjuje dušu. “Poziv učitelja možda i nije toliko poštovan u društvu kako je u drugim zemljama, tako da dobiti Svetosavsku nagradu je zaista velika stvar. Posebno što se tu vrednuju sve aktivnosti koje učitelj radi sa svojim učenicima, ali i ndividualno usavršavajući se, radeći na sebi i uključujući se u razredne projekte i obrazovne politike u koje možemo da se uključimo”, kaže Kneževićeva.

Nastavnik razredne nastave Vesna Malenčić u prosvjeti je 26 godina. Znanje i iskustvo prenosi učenicima u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Omarskoj. Kaže da joj je, pored priznanja koje je dobila od Ministarstva prosvjete i kulture,  posebno odlikovanje to što su je za Svetosvsku nagradu predložile radne kolege. “Svetosavska nagrada je najviše priznanje u prosvjeti. Značajna je zato što se dobija samo jednom. Značajna mi je zbog dana kada se dodjeljuje, prosvjetitelja kome je namijenjena. Predstavlja mi podsticaj za dalji rad i usavršavanje”, ističe Malenčićeva.

Branko Anđić je psiholog u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Omarskoj. Deceniju i po druži se sa učenicima i trudi se da im pomogne u rješavanju i malih i velikih problema koje donosi savremeni način života i brzi tehnološki napredak. Kaže da ga je Svetosavska nagrada dotakla i ispunila na poseban način. “Nagrada koju sam dobio za mene je bila pozitivno iznenađenje i nagrada za dosadašnji trud i rad koji sam iskazao u radu u vaspitno obrazovnom sistemu. Iskren da budem, nisam očekivao i baš me prijatno iznenadila, tako da sam stvarno sretan, ispunjen i na neki način dobio sam jedan vid profesionalne satisfakcije za mojih petnaest i po godina rada”, kaže Anđić.

Među dobitnicima Svetosavske nagrade iz oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja, sasvim zasluženo je i Slavica Knežević, profesor matematike i informatike u Elektrotehničkoj školi Prijedor. U ovoj školi ona deceniju i po učenicima odagnava strah od matematike. Kaže da joj nagrada mnogo znači i podstiče je da se još više posveti, pogotovo talentovanim učenicima sa kojima na takmičenjima osvaja nagrade. Ona smatra da se u prosvjeti do autoriteta dolazi znanjem, a ne strahovladom. “Nekako mislim da se izgubila ta distanca između profesora i učenika, koje je postojala kada sam ja bila učenik. Iskreno, meni je drago zbg toga. Mislim da profesor može da održava autoritet svojim znanjem, a ne strahovladom na času. Kad uspijete da postignete takav odnos, učenici mogu da vam se obrate sa svojim problemima i onda nije nužno da budete jako strogi na času. Mislim da oni cijene trud i rad i cijene kad vide da profesor posjeduje znanje koje mu treba da predaje svoj predmet”, katregorična je Kneževićeva.

Zajednička poruka nagrađenih prosvjetnih radnika je da je Svetosavska nagrada kao zvijezda koja svojim sjajem pokazuje put u još veću odgovornost i predanost poslu.

Izvor: kozarski