Dan škole i školska slava Sveti Sava, po kojem je prijedorska gimnazija dobila naziv, i ove godine biće obilježeni prigodnim programom. Biće to prilika da se najuspješnijim učenicima i profesorima uruče priznanja i nagrade.

Srđan Mastikosa učenik je trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava” – Opšti smjer. Priča da je pred završetak osnovne škole imao nekoliko opcija za dalje školovanje, te da se odlučio za gimnaziju koja je prepoznatljiva po visokom kvalitetu obrazovanja. I nije se pokajao.

“Svaki dan u gimnaziji je poseban. Zapravo, svaki dan u gimnaziji je donekle sličan, ali je uvijek istaknuta ta posebnost, da li zbog mojih drugara iz razreda, da li zbog profesora ili lekcija koje zajedno savladavamo. Od početka školovanja u gimnaziji, učestvujem na takmičenjima iz fizike. Prošle godine sam osvojio treće mjesto na regionalnom i sedmo na republičkom takmičenju. Nadam se da ću i ove godine postići bolje rezultate”, rekao je Mastikosa.

Jedan od omiljenih profesora u gimnaziji je Saša Komšić. Kako ističe, biti prosvjetni radnik u ovoj školi je velika čast, ali i obaveza.

“Meni je ulazak u učionicu veće zadovoljstvo nego izlazak iz učionice. Važno je uzajamno poštovanje, ja tako gledam na rad sa učenicima. Držim do autoriteta profesora, do toga da je profesor taj koji vodi čas. Držim i do metodike koju sam naučio na Fizičkom fakultetu u Beogradu, to jeste do pravilnog metodičkog rada”, rekao je Komšić.

Na Savindan je dvostruko slavlje u prijedorskoj gimnaziji, koja tada proslavlja Dan škole i školsku slavu. Prilika je to da učenici pokažu talenat koji usavršavaju na brojnim vannastavnim aktivnostima i za to budu nagrađeni.

“Gimnazija je, pored obrazovnog rada, prepoznatljiva i po vannastavnim aktivnostima. Nadareni učenici mogu da ispoljavaju i usavršavaju svoj talenat. Gimnazija sada broji 240 učenika. U posljednje dvije do tri godine popravili smo upisnu sliku, tako da se nadamo da ćemo i ove godine upisati četiri odjeljenja. Daleko je to od idealnog, ali kako je bilo prethodnih godina, zadovoljni smo”, istakao je Veljko Janjetović, direktor Gimnazije “Sveti Sava”.

Gimnazija u Prijedoru sa radom je počela 1920. godine. Nakon Drugog svjetskog rata nosi ime narodnog heroja Esada Midžića, a od 1992. godine srpskog prosvjetitelja Svetog Save.

Izvor: kozarski