Boračka organizacija Republike Srpske stub je ove republike, a borci su korektivni faktor koji daje dobre sugestije i ima dobre namjere u smislu očuvanja Republike Srpske, napretka i boljitka društva i života, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

On je rekao u Prijedoru gdje je održao redovni radni sastanak sa gradskom i opštinskim boračkim organizacijama da aktuelna politička situacija neizbježno utiče na sve sfere života, te da se razgovara o projekcijama šta bi se moglo desiti usljed postojećih okolnosti.

– U Republici Srpskoj imamo veliki respekt prema njima i ja, kao njihov saborac, veoma rado sjedam, saslušam i često postupim po njihovim primjedbama i sugestijama – rekao je Egić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić ponovio je da se u posljednjih godinu dana u kontinuitetu popravljuju neke stvari, za razliku od prethodnog stagniranja u pogledu prava boraca.

– Naš zadatak je da tražimo da budemo uporni u realnim i objektivnim zahtjevima u skladu s mogućnostima da što kvalitetnije se doprinese poboljšanju statusa boraca. Borački dodatak mora biti permanentno u narednom periodu povećavan – naveo je Kondić.

On je naglasio da treba popraviti status ljudi koji su bili ratni zarobljenici.

– Rat nije završio 21. novembra 1995. za te ljude. Mi imamo ljude sa područja čitave regiona koji su iz logora izašli čak i 1997. godine – dodao je Kondić.

Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je da je goruće pitanje u ovoj opštini izgradnja spomenika u mjesnoj boračkoj organizaciji Komlenac koje bi trebalo biti izgrađeno za šest civilnih žrtava rata i 25 poginulih boraca među kojima je major Milan Tepić, jedini narodni heroj bivše države i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, dopunska prava boraca u opštini Kozarska Dubica su jako mala i insistira se na njihovom povećanju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici boračkih organizacija Kostajnice, Novog Grada, Oštre Luke i Krupe na Uni.

Protokolom ministra Egića predviđen je sastanak s gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Јavorom i posjeta preduzeću “Mastervud”, o čemu će javnost biti informisana putem saopštenja.

Autor: RTRS