Elektronsko propisivanje recepata od danas je ponovo u funkciji, saopštio je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

– Napominjemo osiguranike da sa sobom nose svoje elektronske zdravstvene kartice kako bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lijekove u apotekama – istakli su u saopštenju.

Ističu da je isključiva upotreba elektronske kartice najbolja zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće.

– Elektronska kartica obezbjeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, te eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka – naglašava se u saopštenju.

Naglasili su da je važno da pacijenti uvijek sa sobom imaju karticu jer i u slučaju eventualnih problema sa očitavanjem kartice, zdravstveni radnici će imati mogućnost da u sistem unesu broj kartice, ali više ne mogu da unose lične podatke pacijenata.

– Podsjećamo da je isključiva upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali zbog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, taj rok je morao biti prolongiran – naveli su u saopštenju.

Nakon hakerskog napada na IZIS postepeno je omogućavan rad u ovom sistemu, vodeći računa o bezbjednosnom aspektu, te su se, nakon detaljnihtestiranja, stekli uslovi za ponovno omogućavanje propisivanja elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske zdravstvene kartice.

– Elektronsko propisivanje recepata znači da ljekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju – zaključili su u saopštenju.

Autor: RTRS/Foto: FZO