Transparent umbrella under heavy rain against water drops splash background. Rainy weather concept.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do 19. marta 2024. godine.

Nestabilna atmosfera usloviće promjenjive vremenske prilike narednih dana. Povremene padavine pljuskovitog karaktera očekuju se širom zemlje, a nešto izraženije u Hercegovini.

U centralnim i istočnim predjelima Bosne, 6. i 7. marta, izgledne su obilnije padavine, na planinama 7. marta moguća je susnježica i snijeg.

Od 09. do 11. marta ponovo se očekuje period sa padavinama, na jugu i jugozapadu uz intenzivnije pljuskovite padavine, u centralnim dijelovima Bosne umjerene, a u drugim dijelovima slabe padavine.

Od 12. do kraja prognoziranog perioda izgledno je stabilnije vrijeme uz obilje sunca i samo povremene pljuskove kiše i to 16. i 17 marta.

Nastavlja se period sa natprosječno visokim temperaturama. Do 13. marta, na planinama centralne i istočne Bosne jutarnje temperature se očekuju od -2 do 3, a od 1 do 6 u nižim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 stepeni.

Danju u Bosni do 14 u Hercegovini do 18 stepeni. Od 14. marta do kraja prognoziranog perioda, minimalne temperature u Bosni očekuju se od 4 do 9, u Hercegovini od 7 do 12 stepeni, a maksimalne u Bosni do 18 u Hercegovini do 21 stepen.

Izvor: Agencije