U Prijedoru se tokom godine sklopi u prosjeku između 320 i 450 brakova. Tako je u  prošlih pet godina u matične knjige vjenčanih u upisano 1.956 brakova.

Načelnica Odjeljenja za opštu upravu Jasminka Murselović kaže da je u tom periodu najveći broj vjenčanja bio je prošle godine.

„Kada je upitanju matična knjiga vjenčanih u nju smo upisali 430 zaključenih brakova ili 63 braka više u odnosu na 2022. godinu  u kojoj smo upisali 367 brakova“, kaže Murselovićeva.

Prošle godine Centar za socijalni rad imao je 82 pokrenuta postupka za pokušaj mirenja.

Stručni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor Dajana Stupar navodi da je to za dva manje u odnosu na godinu ranije.

„Isto tako, ne bilježi se značajan pomak u dijelu pokrenutih postupaka za održavanje ličnih odnosa roditelja i djece gdje je broj pokrenutih postupaka u 2023. bio 35 , za razliku od 2022. Kada ih je bilo 33 .  Značajnija razlika u statističkom dijelu je broj razvedenih brakova koji imaju maloljetnu djecu, u 2023. razvedena su 63 braka, a u 2022. ukupno je bilo 49 razvedenih brakova koja imaju maloljetniu djecu“, izjavile je Stuparova.

Dajana Stupar

Dodaje da je od ukupnog broja pokrenutih postupaka, 23 odsto završilo mirenjem jer su supružnici prevazišli bračne krize. Najčešće se razvode oni koji imaju između 30 i 50 godina života. Stuparova priča da su neki od razloga za razvod kratko predbračno poznanstvo, prerano stupanje u brak, nezrelost i nespremnost da se odgovori potrebama braka, emotivna udaljenost partnera i neizvjesnost u materijanom i stambenom smislu.

„Ono što je možda okidač za konkretan i jasan prekid i ulazak u postupak razvoda braka jesu poročna ponašanja, odnosno prisustvo sociopatoloških pojava u porodici, alkoholizam, kockanje, nasilje u porodici koje je nažalost u sve većoj tendenciji porasta sa katastrofalnijim ishodima po porodicu. Nedostatak zajednički provedenog vremena unutar porodice kao osnovne ćelije može da bude jedan od okidača za poremećene bračne i porodične odnose, sadašnji tempo života nam nosi pretjeranu posvećenost poslu, često odsustvo od kuće, odlazak na rad u inostranstvo“, kaže ona.

Stručnjaci navode da su zdrava komunikacija i kompromis uslov za dobar odnos. Uz više uspješnih brakova mogao bi da bude i bolji natalitet. Negativan prirodni priraštaj pratio nas je i prošle godine.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Jasminka Murselović kaže da je bilo 573 umrlih više nego rođenih.

„U 2023. godini imali smo 641 redovan upis u matičnu knjigu rođenih,  a u 2022. godini 621 upis, dakle u ovoj godini imali smo 20 upisa više  u odnosu na 2022. godinu. Kada govorimo o matičnoj knjizi umrlih u 2023. godini imali smo 1.214 redovnih upisa, a u 2022. imali smo 1.282 redovna upisa.  Dakle u 2023. godini imali smo 68 upisa smrti manje u odnosu na 2022. godinu“, izjavila je Murselovićeva.

Jasminka Murselović

Informaciju o broju upisa u matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih u 2023. godini trebalo bi da razmatraju i odbornici u Skupštini grada Prijedora na zasjedanju u martu.

Izvor: kozarski.com