Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, dodajući da predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Komentarišući najavu da bi se na sjednici Savjeta ministara u utorak mogao naći zakon o sudu BiH, Dodik je rekao da je Krištova sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo gdje za time nema potrebe.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Savjetu ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

Dodao je da je i jedno i drugo urađeno, upitavši – šta sad hoće?

On je ponovio da zakon o sudu može biti usvojen ako će sjedište Apelacionog odjeljenja biti u Banjaluci i ako Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i da izuzima predmete iz Srpske.

– Takav zakon ćemo prihvatiti – poručio je Dodik.

Govoreći o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa na nivou institucija BiH, Dodik je rekao da neki, kako je naveo, trabanti iz opozicije kažu da je riječ o prenosu nadležnosti, a nisu ni pročitali šta piše.

– Vidim da galame, izmišljaju laži, pokušavaju da prave neku priču. Kako smo prenijeli nadležnosti? Kakvo preglasavanje kad tamo piše da je jednaka zastupljenost Srba, Hrvata, Bošnjaka. Tamo piše da ima prosta većina za neka pitanja tehničke prirode, a kada se odlučuje o pitanjima za šta se formira komisija onda mora biti dvotrećinska većina – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Nebojša Radmanović čovjek koji ima svoj stav i da u SNSD-u baštine ljude koji mogu da izraze svoj stav.

– Koliko sam razumio, njegov prigovor je vezan za potrebu da to ide u redovnu proceduru, da je to došlo uveče, a treba sutradan glasati, što je opravdan zahtjev gospodina Radmanovića, ali u tome nema nikakve razlike u samom SNSD-u – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da američka struktura čini sve da učini nepodnošljivim stanje u Republici Srpskoj, a jedan od aktera koji to čini i angažovan je da to čini je, kako kaže, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja