Usvajanje rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN neće donijeti ništa dobro BiH, kaže novinarka iz Srbije Ljiljana Smajlović, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Srbiju je ovo prepoznala kao svoj vitalni nacionalni interes i ona može biti od pomoći Republici Srpskoj u ovoj stvari – kaže Smajlović.

Prema njenim riječima ova rezolucija predstavlja pokušaj falsifikovanja prošlosti.

– Ova rezolucija traži da sve zemlje štite u svom obrazovnom sistemu utvrđenje činjenice, a znamo da je Haški tribunal provodio duboko selektivnu pravdu i da je u najmanju ruku bio neobjektivan. I to je jedan  od razloga zašto moramo da se protivimo rezoluciji – naglasila je Smajlović.

Ona naglašava da bi i uzdržanost velikog broja zemlja u glasanju bila pobjeda Republike Srpske i Srbije.

-Ovom rezolucijom velike sile peru svoju savjest. Licemjerno je da danas pričamo o Srebenici, dok u Gazi ginu civili, djeca, gotovo svakoga časa. Međutim od tih istih možete čuti da Izreal ima pravo na odbranu – tvrdi Smajlovićeva.

Smajlovićeva naglašava da rezolucija o Srebrenici nije jedino što komplikuje situaciju u BiH.

– Pa i Kristijan Šmit unosi razdor u BiH, i to svjesno i namjerno radi. Imamo nekoga čiji dolazak u Sarajevu predstavlja kršenje međunarodnih propisa i naravno da to komplikuje situaciju. Skandalozno je što uopšte postoji funkcija visokog predstavnika – poručila je Ljiljana Smajlović.

Autor: RTRS

Foto: Medija Centar