Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor posjetili su majku poginulog borca Nevenku Babić u naselju Janjića pumpa. Sedamdesetdvogodišnja Nevenka kaže da svaka posjeta za nju ima veliki značaj, jer nakon nedavne suprugove smrti, živi sama. Sa suzama u očima priča o septembru 1995. godine. Tada je izbjegla iz Ključa, a za nekoliko dana na ratištu je poginuo njen sin Jadranko. Njegovo tijelo dovezao je u Prijedor pokojni suprug koji je takođe bio na ratnoj liniji.

Nevenka Babić

„Izbjegla sam jednog petka, a drugog sahranjivala sina na Pašincu. Možete da zamislite kako je mome srcu, u septembru će biti 29 godina, a to je meni kao da je juče bilo. Duša prazna, srce boli. Imam ćerku u Somboru, dvoje unučadi, dvoje praunučadi, ali daleko su i kada dođu šta će mi pomoći. Nije mi lako, bolesna sam“, kaže Nevenka.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica navodi da svaki mjesec posjete jednu porodicu kojoj uruče i novčanu pomoć od 200 KM. Dodaje da je ovaj mjesec prioritet bila posjeta Neveni Babić.

„Znam ih dugo, dosta su se napatili. Imali su jedan stan, morali su ga napustiti zbog međuljudskih odnosa u toj zgradi. Došli su ovdje, kupili sebi ovu kućicu i sad kada treba da uživaju, ona ostaje sama“, kaže Karlica.

U ovoj Organizaciji ističu da su troškovi liječenja roditelja i supruga poginulih boraca jedan od problema kojem se mora posvetiti više pažnje. Dodaju da imaju komisije koje odobravaju zahtjeve za isplatu 300 KM za liječenje i 100 KM jednokratne pomoći.

Izvor: kozarski.com