Iz budžeta grada Prijedora ove godine 50 mladih perspektivnih sportista dobiće 60.000 KM. Svakom od njih biće isplaćeno po 1.200 KM, a ugovore su potpisali sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom. Među stipendistima je i Luka Bucalo koji tenis trenira 12 godina u TK “Dr Mladen Stojanović”.

Luka Bucalo

“To svakako znači kako na finansijskom tako i na moralnom nivou. Zahvaljujem Gradskoj upravi”, rekao je Bucalo.

Fudbalerka “Sloge” Ana Daničić kaže da je stipendija koju je dobila znak da predstavnici lokalne vlasti vrednuju uspjehe i zalaganje sportista. ”Prosto imamo podršku od Grada i moćemo sebi da uzmemo rekvizite ili da potrošimo taj novac za neke druge troškove u sportu”, rekla je Daničićeva.

Ana Daničić

Uspješni tekvandoista Tekvondo kluba “Ljubija” Danilo Vukotić, koji u septembru ide na Svjetsko takmičenje u Koreji, kaže da je stipendija podsticaj za postizanje još boljih rezultata. “Znači mi baš dosta stipendija pošto su turniri u tekvandou prilično skupi i treba dosta novca za put, takmičenja, kotizaciju i ostalo”, izjavio je Vukotić.

Danilo Vukotić

Dugogodišnji sportski radnici i treneri primjećuju da Grad Prijedor u sport ulaže više nego ikada.  “Budući da se u ovakvim uslovim, kada je situacija teška svugdje, izdvaja toliko sredstava za sport u gradu Prijedoru ja sam presrećan, a pogotovo momci i djevojke koji daju sebe za sport”, rekao je Veso Arežina, trener u Tekvondo klubu “Ljubija”.

Biciklista Siniša Lukić, koji je odnedavno i trener mlađim članovima kluba “Kozara”,  sportsku stipendiju direktno je ostvario kao najbolji sportista grada za 2023. godinu. “Mislim da je to sjajna odluka gradonačelnika i Gradske uprave. Za to su svakako zaslužni sportisti jer godinama nižemo dobre rezultate, pa je Gradska uprava to i prepoznala i odlučila da vrednuje. Pored nekog džeparca i finansija koje sportisti imaju, sa stipendijom će moći na putovanjima da imaju dodatni budžet, ili da ga koriste tokom priprema, za rekvizite ili opremu”, smatra Lukić.

Siniša Lukić

Iz Gradske uprave navode da je za sportske stipendije ove godine ukupan iznos novca uvećan za 20 odsto. Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić ističe da je  cilj razvoj sporta i dodatna motivacija za sportiste koji ostvaruju vrhunske rezultate. “Dolaskom gradonačelnika Slobodana Javora koji je prepoznao potrebu ove vrste stimulacija za mlade sportiste, Gradska uprava odlučila je da krene u tom pravcu. Ovo je treća godina zaredom da dodjeljujemo stipendije perspektivnim mladim sportistima u našem gradu. Važno je da iz godine u godinu nivo sredstava i broj dodijeljenih stipendija stalno raste, prve godine 30 sportista je stipendirano, prošle godine 40 i ove godine 50 mladih sportista”, rekao je Milješić.

On dodaje da je ove godine iz budžeta grada za sport izdvojeno 1.611.000 KM. “Za sportski uspjeh nije bitna samo volja i želja. Moramo da imamo i osnovne uslove za rad. To je ono što je Gradska uprava prepoznala i na čemu radi, to je ulaganje u sportsku infrastrukturu. Planiramo se u budućnosti baviti školovanjem, stipendiranjem školskih trenera, da obučimo sve one koji rade sa našim najmlađima u gradu Prijedoru”, rekao je Milješić. U gradu na Sani ima 56 registrovanih sportskih klubova koji dobijaju novac iz gradske kase.

Izvor: kozarski.com