Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas ugovore sa 27 perspektivnih sportista, koji su putem javnog konkursa ostvarili pravo na stipendije iz gradskog budžeta u 2022. godini.

“Kao neko ko je čitav život u sportu i zna šta to znači i koliko je potrebno truda, rada i odricanja za odlične sportske rezultate odlučili smo se prvi put u istoriji našeg grada da u budžetu odvojimo sredstva u budžetu za perspektivne i mlade sportiste”, izjavio je Javor novinarima.

 

On je dodao da je Prijedor grad sporta i kao takav, ponosan na dugu i uspješnu tradiciju sportskih klubova kroz koje su stasavale mnoge generacije i iznjedrile neke od najuspješnijih sportista Republike Srpske.
“Cilj nam je da sportskim stipendijama motivišemo mlade ljude iz našeg grada da se bave sportom kao zdravim načinom života i da ujedno podstaknemo sve sportiste da još više treniraju i donose još bolje rezultate jer odličan sportista je najbolji ambasador svog grada”, rekao je Javor.
Među stipendistima je šahistikinja Maja Kovrlija /15/ koja je izjavila da se od malih nogu bavi šahom i da i njoj i njenoj sestri Anji koja je , takođe dobila stipendiju, ona dosta znači i da joj je veoma drago što je Grad prepoznao trud mladih sportista i što ih je nagradio.
Dejan Stanojević /16/ iz DŽudo kluba Prijedor rekao je da će njemu, kao nosiocu priznanja sa brojnih republičkih , držvanih i međunarodnih prvenstava , puno značiti ova stipendija.
” Znači puno i meni i mojim roditeljima jer svaki sport je skup , a ovo će biti podsticaj i da dalje napredujem”, rekao jue Stanojević.
Na konkurs Grada Prijedora za dodjelu 30 sportskih stipendija, prijavilo se 36 kandidata, od kojih devet nije ispunjavalo propisane uslove. Osim perspektivnih sportista do 18 godina starosti, pravo na stipendiju imali su i sportisti invalidi i potencijalni olimpijci. Sredstva za sportske stipendije obezbijeđena su iz stavke za stipendiranje učenika i studenata, koja ove godine iznosi oko 800.000 KM.

Izvor: prijedorgrad