Kulturno-umjetničko društvo “Saničani” održalo je tradicionalni godišnji koncert na kome su, pored domaćina, nastupili članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i KUD-a “Dušan Pantelić” iz Busnova.

“Došli smo na večerašnji koncert s grupom djece koja su se predstavila Igrama iz Krajine. Dugo godina sarađujemo s KUD-om iz Saničana, tako da je ovo lijep način da se djeca upoznaju i druže. Oni su već naši stari drugari, s obzirom da smo mi gosti na njihovim manifestacijama, kao i oni na našim. Uvijek se rado odazovemo njihovom pozivu”, rekla je Marija Šormaz iz Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Četrnaestogodišnja Ana Crnobrnja igra folklor u KUD-u “Saničani” gotovo deceniju, a u ovo društvo dovela je i mlađu sestru Sofiju.

“Volim folklor i smatram da time najbolje možemo čuvati naša tradiciju. Takođe volim druženje, igre, pjevanje i putovanja na kojima stičem nova poznanstva”, rekla je Ana.

U KUD-u “Saničani” čuvaju uspomenu na preminulog koreografa Nikolu Šarkijevića, čije su koreografije i večeras izveli, a njegovoj kćerki i muzičkom saradniku KUD-a Nikolini Šarkijević Badnjević uručili su zahvalnicu.

Predsjednik KUD-a “Saničani” Zvjezdan Grković podsjetio je da su počeli s radom 2010. godine i da se trude da održe broj djece. Trenutno imaju oko 80 članova, raspoređenih u sekcije folklora, izvorne pjesme i izrade narodnih rukotvorina. Bazirali su se, kako je rekao, na mladi naraštaj.

“Funkcionišemo što je moguće bolje, a zahvaljujući Gradu Prijedoru koji je povećao sredstva za kulturno-umjetnička društva, nabavljamo nošnje, muzičke rekvizite i ostalo što je potrebno za rad jednog KUD-a. Mi smo amatersko društvo iz seoske sredine, a uspješni smo zahvaljujući ovoj našoj djeci i roditeljima koji nas podržavaju”, rekao je Grković.

On je podsjetio da svake godine organizuju jedno veće putovanje. Tako su prošle godine bili u Makedoniji, ove u Bugarskoj, a za narednu godinu planiraju nastupati u Grčkoj. Četrnaesti po redu godišnji koncert održan je u Rakelićima, a za narednu godinu iz KUD-a “Saničani” najavljuju da će jubilarni 15. koncert prirediti u gradskom pozorištu.

Izvor: kozarski.com