Biti izviđač znači biti zdrav, pravedan, sanjar, poeta i drug, a izviđači su ona bijela strana mladosti u ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom i ekscesima koji tu i tamo zahvataju mlade.

Ovako je o izviđaštvu govorio Duško Radović, a njegove riječi potvrđuju članovi prijedorskog Odreda izviđača “Mladen Stojanović” koji su kampovali na Boračkom jezeru gdje se okupilo 276 učesnika iz BiH, Srbije i Slovenije.

– Učesnici kampa su pod komandom štabova iz Prijedora i Zenice tokom deset dana prošli kroz 30 radionica koje su imale za cilj spajanje različitih kultura i nacionalnih manjina – rekao je starješina Odreda Ernest Badnjević.

Članovi Odreda posebno su ponosni na nedavno učešće na Skautskoj smotri u Japanu kojoj je prisustvovalo oko 34.000 izviđača iz cijelog svijeta.

– Bili smo ograničeni količinom prtljaga koji je bilo moguće transportovati avionom, ali u torbama naših izviđača su se našle i narodne nošnje iz potkozarskog kraja i razne vrste promotivnog materijala koji predstavlja ovaj kraj i Srpsku – ispričao je Badnjević.

Dodao je da su domaćini organizovali razne manifestacije na kojima su skauti kroz performanse predstavljali zemlju i regiju iz koje dolaze. Djevojka iz Prijedora je obukla nošnju, a u Japanu se zaigralo i čuveno kozaračko kolo koje je izazvalo veliku pažnju učesnika smotre.

– Nosili smo i neka jela i pića tipična za ovaj kraj i dijelili promotivne letke, a važno je napomenuti i da je momak iz Prijedora Gabrijel Briševac nosio zastavu na otvaranju ove manifestacije – sa ponosom ističe Badnjević.

On je dodao da Odred trenutno okuplja oko 200 članova.

I pored teške materijalne situacije, Odred ostvaruje zapažene rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja djece i omladine, organizaciji takmičenja i drugih manifestacija. Badnjević kaže da su tokom šezdesetogodišnjeg djelovanja više puta nagrađivani najvišim priznanjima.

– Najznačajnije priznanje je Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem koji je dodijeljen ukazom predsjedništva SFRJ. To je najveće odlikovanje koje je jedna omladinska organizacija mogla dobiti. Ponosni smo i na najviše priznanje Saveza izviđača RS Odred orlova koje smo dobili šest puta u poslijeratnom periodu – kaže Badnjević.

Prema njegovim riječima pod uticajem filmova stekao se pogrešan utisak o izviđačima kao djeci koja prodaju kolačiće, idu na izlete i spavaju u šatorima. On kaže da je to samo dio aktivnosti koju izviđači rade u prirodi.

– Izviđači na takmičenjima pokazuju znanje topografije, šifrovanog pisma, spretnost. Postoji više od 200 raznih čvorova, desetine šifrovanih pisama, dvadesetak vrsta šatora, stotinu putnih znakova i još mnogo toga što izviđači uče, koriste i podučavaju ostale – kaže Badnjević.

Knjiga

U prilog popularnosti izviđaštva govori i podatak da je knjiga “Izviđaštvo za dječake” Roberta Badena Pauela četvrta na listi svjetski najprodavanijih knjiga sa više od 150 miliona prodatih primjeraka nakon Biblije, “Crvene knjige” Mao Cetunga i serijala “Hari Poter”.

 

Zanimljivosti o izviđaštvu

MARAMA

glavno obilježje izviđača koja može biti u raznim bojama, a najčešće su na njima prisutne po dvije boje u zavisnosti od odreda iz kog potiču.

SMOTRA

najvažnija akcija u životu izviđača su državne, gradske i svjetska smotra koja je poput Svjetskog prvenstva u fudbalu ili Olimpijade i organizuje se na svake četiri godine.

OVO AKO BAS TREBA

Veliki broj poznatih ličnosti u djetinjstvu su bili izviđači: Baraka Obama, Dejvid Bekam, Stiven Spilberg, Vlade Divac, Džejmiji Oliver, Kraljica Elizabeta Druga i Desanka Maksimović.

Glas Srpske