Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je osnova za predstojeći sastanak Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske u Bijeljini prijedlog ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice.

“Patrijarh nije sudija niti neko ko će doći da nešto nameće, ali u svakom slučaju Srpska pravoslavna crkva /SPC/ treba da kaže svoj stav koji podrazumijeva da svi treba da budu ravnopravni, a ne da imaju povlašteni i oni koji imaju malo više i malo manje prava”, rekao je Dodik novinarima u Trnu kod Laktaša.

Dodik je rekao da se SPC ne petlja u politiku za razliku od Islamske vjerske zajednice koja definitivno i u samom danu izbora odlučuje ko će biti pobjednik u bošnjačkom političkom korpusu.

Predsjednik Dodik kaže da na sastanku u Bijeljini ne očekuje nikakvo “sudovanje” ili nametanje od patrijarha Irineja. “Mogli smo razgovarati i u nekim drugim okolnostima i apsolutno podržavam ovu inicijativu patrijarha Irineja”, istakao je Dodik.

On je rekao da će ovaj sastanak imati karakter konsultacija, jer treba čuti tog dobrog čovjeka – Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja.

“Treba čuti zabrinutost koju ćemo vjerovatno spoznati u tom trenutku vezano za mnoga pitanja, ne samo ovdje, već i Kosova koje ima politički i vjerski značaj za Srbe ma gdje se oni nalazili”, zaključio je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je ranije da će na sastanku 5. novembra u Bijeljini sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske razgovarati o problemima Srpske i Srbije.

SRNA