Zloglasni vođa odreda “El mudžahid”, Abu Mali, koji se za vrijeme rata u BiH, zajedno sa svojim potčinjenima, “proslavio” stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u okolini Vozuće, preminuo je u Alžiru pod misterioznim okolnostima, saznaje Press!

Iako je ovaj Alžirac, čije je pravo ime Abdel Kader Mokhtari, prema tvrdnjama njegovih bivših saboraca prije nekoliko dana umro nakon kraće bolesti, odlično obaviješteni izvori našeg lista ističu da vijest o iznenadnoj smrti zloglasnog islamskog fanatika obiluje brojnim kontroverzama.

Lice s više identiteta

Za vrijeme i neposredno nakon rata u BiH bošnjačke vlasti izdale su Abu Maliju najmanje dva pasoša BiH s različitim imenima, dok je među adresama njegovog stanovanja navedena čak i španska ambasada u Sarajevu!?

Prema podacima bezbjednosnih agencija, prvi bh. pasoš Abu Maliju je izdat 4. septembra 1995, a drugi 6. aprila 1999. godine. Osim pasoša izdatih na imena Abdel Kader Mokhtari, Abu Mali i Halid ibn Abdulah, ovaj radikalni islamista u BiH je koristio i dokumenta na ime Halida Ćatića.

– Vijest o smrti Abu Malija prvi su objavili islamistički portali koji se oglašavaju na engleskom jeziku. Mada se na pomenutim portalima kao uzrok smrti navodi “kraća i teška bolest”, postoje brojne sumnje u istinitost te verzije. Kao prvo, Abu Mali je bio zdrav i relativno mlad čovjek, koji je napunio tek 48 godina, a osim toga, ovaj Alžirac je sve do juče aktivno učestvovao u borbama u Siriji na strani Al Nusre, islamističkog fronta koji se smatra ogrankom Al Kaide. Ako isključimo mogućnost da je Abu Mali stradao u Siriji, s obzirom na to da je potvrđeno da je prije nekoliko dana sahranjen u Alžiru, otvara se pitanje šta je, zaista, dovelo do smrti bivšeg komandanta islamskih glavosječa u BiH – kažu naši sagovornici.

Izvori Pressa podsjećaju da je o ratnoj ulozi odreda “El mudžahid” i njegovog komandanta, prilikom jedne od posjeta BiH, otvoreno govorio i glavni haški tužilac Serž Bramerc te da je Abu Mali, kako kažu, pominjan kao jedan od ključnih svjedoka zločina koje su pripadnici tog odreda počinili na Vozući.

– Postoje sumnje da Abu Mali nije umro prirodnom smrću, već da je, zapravo, “ućutkan” kao potencijalno opasan svjedok protiv brojnih bošnjačkih političkih i vojnih funkcionera koji se nalaze pod istragom Tužilaštva BiH u predmetu “Vozuća” – tvrde naši sagovornici.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, za Press kaže da postoje brojni dokazi o tijesnim vezama i saradnji bivšeg vođe mudžahedina u BiH s najužim bošnjačkim vojnim i političkim rukovodstvom.

– Prilikom zauzimanja Vozuće Abu Mali se ponosno fotografisao s Alijom Izetbegovićem i Sakibom Mahmuljinom, a postoje brojni dokazi o njegovim više nego prijateljskim odnosima sa Šemsudinom Mehmedovićem i Šefikom Džaferovićem. Abu Mali je bio nezgodan svjedok za brojne sadašnje i bivše bošnjačke funkcionere – ističe Galijašević.

Radio u Misiji BiH pri UN?

O bliskosti komandanta odreda “El mudžahid” s najznačajnijim bošnjačkim političarima svjedoči i to što je Abu Mali, kako je prije nekoliko godina svjedočio nekadašnji prvi sekretar Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, Darko Trifunović, pod imenom Safet Abid Ćatović radio kao zamjenik šefa Misije BiH pri UN!

– Kada sam prvi put vidio snimak na kojem se, pored bivšeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, jasno vidi Abu Mali, shvatio sam da je on, pod imenom Safet Abid Ćatović, radio kao zamjenik šefa Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama. Abu Mali je BiH napustio 1999. godine, pod navodnim pritiskom američke administracije. Poslije svega, uvjeren sam da iza Abu Malija stoje određeni krugovi u američkoj administraciji – govorio je Trifunović.

Press