Korišćenje jeftinijih energenata, racionalnija potrošnja lijekova, manje novca za službena putovanja, te embargo na nova zapošljavanja, samo su neke od mjera kojima bolnice u RS planiraju da ostvare uštede.

Zdravstvene ustanove u Srpskoj užurbano pripremaju planove poslovanja za 2016. godinu, a prioritet im je, kako kažu, da troše samo za one stavke koje su od vitalnog značaja i da pri tom ne ugroze kvalitet zdravstvene zaštite.

Vlada RS je prije nekoliko dana zadužila direktore javnih zdravstvenih ustanova da najkasnije do 15. decembra izrade planove poslovanja za 2016. godinu, sa prijedlogom mjera za racionalizaciju i stabilizaciju. Te planove direktori su dužni dostaviti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, koje sa Fondom zdravstvenog osiguranja prati realizaciju mjera koje imaju za cilj racionalizaciju rada zdravstvenih ustanova. Planirano je da o ovom pitanju Vladu izvještavaju najmanje jednom kvartalno.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) kažu da su ove godine maksimalno racionalizovali poslovanje kroz smanjenje gubitka. Potpuno su zaustavili zapošljavanje nemedicinskog kadra, a prijem srednjeg medicinskog kadra obavljaju isključivo putem javnog konkursa. Kažu da su usvojili i novi Statut UKC RS koji je dostavljen na saglasnost Vladi RS. Poručuju i da će u potpunosti ispoštovati zaključke sa tematske sjednice Vlade RS i da će u zadatom roku dostaviti plan poslovanja za 2016. godinu.

– Izrada plana poslovanja iziskuje sveobuhvatnu analizu poslovanja, kao i unapređivanje rada kroz uklanjanje unutrašnjih slabosti. To podrazumijeva analizu odgovornosti zaposlenih, analizu upravljanja troškovima, adekvatnu unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, definisanje odnosa između zdravstvenih ustanova i UKC RS i unapređenje komunikacije sa pacijentima – poručuju iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

 

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj kaže da posljednjih pet-šest godina planom poslovanja imaju i mjere racionalizacije i ušteda, o kojima svaka tri mjeseca obavještavaju resorno ministarstvo. Ističe da tim mjerama nastoje držati pod kontrolom sve troškove, a posebno one od kojih ne zavisi kvalitet liječenja pacijenata.

– Djelimičnu uštedu sada očekujemo od novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, čija je izrada u toku. On podrazumijeva izmjenu organizacione šeme u bolnici, koja će omogućiti manje odgovornih mjesta, tačnije manje načelnika odjeljenja i glavnih sestara, tako što ćemo ih organizovati kroz formu odsjeka koji će ubuduće imati šefove i nadzorne sestre – istakao je Sovilj.

Naglašava da tim pravilnikom neće smanjiti plate, već samo umanjiti nadoknade za određena odgovorna radna mjesta.

Sovilj je dodao da ta bolnica ima 494 radnika na neodređeno vrijeme i taj broj nije mijenjan već desetak godina.

Direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović kaže da i u toj ustanovi već nekoliko mjeseci pripremaju novi plan poslovanja, koji će biti završen do 15. decembra, a u kojem je takođe fokus na mjerama štednje.

– Mjere štednje biće realizovane tako što ćemo u nekim segmentima povećati obim posla i nivo usluga. Tačnije, umjesto svih onih koji budu penzionisani nećemo primati nove radnike, već ćemo njihove poslove preraspodijeliti na postojeći nivo zaposlenih – istakao je Todorović.

U bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju kažu da će mjere racionalizacije u 2016. godini ostvariti kroz smanjenje troškova energenata, smanjenje broja bolovanja i odsustva sa posla. Planiraju uvođenje racionalizacije potrošnje lijekova, te centralizovane javne nabavke opreme i lijekova, čime se postižu niže cijene isporuke.

– Sačinićemo cijeli program racionalizacije u skladu sa zaključkom Vlade. Planom će biti predviđen rast prihoda za oko sedam odsto i smanjenje ili zadržavanje troškova na postojećem nivou – naglasili su u bolnici Doboj.

I u bolnici u Trebinju kažu da će poslovni plan za 2016. godinu imati plan štednje i racionalizacije.

Posebna pažnja biće usmjerena, kako ističu u toj bolnici, na strogu primjenu Zakona o platama zaposlenih, reviziju broja radnika i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

– Između ostalog, neophodno je obustaviti prijem radnika na neodređeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva, pojačati praćenje i evidentiranje učinaka svake organizacione jedinice, dodatno kontrolisati putne naloge i utrošak goriva, korišćenje službenih vozila, ali i smanjiti troškove stručnih konsultanata – istakli su u bolnici.

Dugovi

U Poreskoj upravi RS kažu da je za devet mjeseci ove godine došlo do povećanja ukupnog duga javnih zdravstvenih ustanova i on iznosi 178,995 miliona maraka.

– Od navedenog iznosa, više od 143 miliona maraka su  reprogramirane obaveze, a 19,9 miliona KM su dospjele, a neizmirene tekuće obaveze – rekli su u Poreskoj upravi i dodali da je odlukom Vlade Srpske već odgođeno plaćanje dospjelih a neizmirenih tekućih obaveza u iznosu od 6.254.643 marke.

Blokiran račun

Direktor Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović rekla je da je rad te ustanove sveden na minimum zbog blokade računa i dugovanja od 1,3 miliona KM. Račun je blokiran u julu, jer je dio radnika tužio DZ zbog neisplaćenih osam plata iz 2014. Gavrilovićeva je bila podnijela i ostavku, ali su odbornici Skupštine opštine Novo Goražde jednoglasno podržali njen rad kao direktora Doma zdravlja.

UKC RS

– analiza odgovornosti zaposlenih

– analiza upravljanja troškovima

– adekvatna unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta

– definisanje odnosa između zdravstvenih ustanova i UKC RS

– unapređenje komunikacije sa pacijentima

BOLNICA “SVETI APOSTOL LUKA” DOBOJ

– manji troškovi za energente (izbacivanje iz upotrebe mazuta, termoizolacija, nova fasada i stolarija)

– smanjenje odsustva sa posla i odlaska na bolovanja

– racionalizacija potrošnje lijekova

– centralizovana javna nabavka opreme i lijekova

BOLNICA PRIJEDOR

– novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta: koji će donijeti manje odgovornih mjesta, tačnije manje načelnika odjeljenja i glavnih sestara, koji će ubuduće biti organizovani kao šefovi i nadzorne sestre

BOLNICA TREBINjE

– stroga primjena Zakona o platama zaposlenih

– izvršiti reviziju broja zaposlenih i Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta

– obustaviti prijem radnika na neodređeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva

– veća kontrola troškova, dodatna kontrola putnih naloga, utroška goriva

– smanjenje troškova stručnih konsultanata

– veća kontrola naplate participacije

BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO

– mjere štednje planiraju realizovati kroz veći obim posla i usluga. Umjesto radnika koji odu u penziju neće biti novog zapošljavanja, već će njihove poslove obavljati postojeći kadar