Član Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milojko Budimir izjavio je da je maketa ustaških simbola, koja je poslata kao prijava na konkurs za idejno rješenje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, dokaz da ustaška ideologija u Hrvatskoj još nije poražena.

“To je posebno došlo do izražaja na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj gdje su stranke na mržnji prema Srbima dobijale glasove. Osim toga, pojavile su se i stranke koje su otvoreno zagovarale ustašku ideologiju i neke od njih dobile su i svoje predstavnike u hrvatskom Saboru”, rekao je Budimir.

On je naglasio da sve to ukazuje da je neophodno da bude izgrađen Memorijalni centar u Donjoj Gradini.

“Nažalost, malo je takvih centara među Srbima koji čuvaju uspomenu i odaju pijetet nevinim srpskim žrtvama”, rekao je Budimir.

On je podsjetio da je u Jasenovcu 12. i 13. septembra održan sastanak Odbora za Jasenovac na kome se, između ostalog, razgovaralo i o raspisanom konkursu za idejno rješenje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

“Još jednom je konstatovano da je cilj izgradnje ovog memorijalnog centra da se oda pijetet žrtvama logora Jasenovac. Ono što sada postoji, a trebalo bi da svjedoči o zločinima, više prikriva nego što doprinosi da se sazna puna istina”, kaže Budimir.

On je naglasio da postojeća izložba u Jasenovcu lažno umanjuje broj žrtava i genocid koji je izvršen nad Srbima.

“Tu se ne pominju ustaške vođe, ne prikazuje oružje kojim su ubijane žrtve, niti se iznose dokazi o ulozi Rimokatoličke crkve u svemu tome”, konstatovao je Budimir.

Osim muzeja, kaže Budimir, tu je i zelena poljana sa kamenim cvijetom, što na neupućene djeluje kao travnati teren za golf, a ne stratište na kome je na najmonstruozniji način ubijeno nekoliko stotina hilljada Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista.

“U Hrvatskoj je 1991. godine bila formirana komisija HDZ-a koja je nakon `mukotrpnog i dugotrajnog rada` došla do zaključka da je u logoru Jasenovac ubijeno 2.238 ljudi i da je taj logor bio `opravdan jer je zatvarao protivnike NDH`”, podsjetio je Budmir, koji je i predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, sa sjedištem u Beogradu.

Prema saznanjima “Euroblica”, model ustaškog slova “U” sa kamom i maljem dostavljen je poštom kao “prijava” na konkurs za idejno rješenje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Prijava je dostavljena poštom, praćena natpisima “Za konkurs bez konkurencije” i “ne otvaraj dok voz ne stane”, a u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske stigla je dan nakon što je zvanično istekao rok za prijavu idejnih rješenja na međunarodni konkurs, koji je raspisan ljetos.

Incident je prijavljen policiji, a istražuje ga Okružno tužilaštvo Banjaluka.

Press