Nakon nezapamćeno vrelog ljeta, Srpska će se, po svemu sudeći, suočiti i sa blagom zimom, što “obećava” i ovaj mjesec u kojem su prosječne dnevne temperature, umjesto uobičajenih od deset do 13 stepeni, išle do nevjerovatnih 25 stepeni Celzijusa!

Ako je vjerovati starim predanjima, prijatno četvrto godišnje doba predskazao je i ovogodišnji Mitrovdan, prema kojem će, ako bude sunčan, zima biti blaga i sa malo hladnih dana. S druge strane, ako na ovaj svetac padne snijeg, vjeruje se da će se on zadržati do aprila, odnosno da će nas “grijati” samo “zubato” sunce.

Ništa od zime

Ove godine Mitrovdan je u Srpskoj tokom većeg dijela tog 8. novembra prošao okupan suncem i toliko topao da je više podsjećao na neki ljetni nego jesenji dan! Dakle, ako je vjerovati Mitrovdanu, pred nama je više nego “krezuba” zima, sa malo padavina i bez ekstremno hladnih perioda.

I dugoročne meteorološke prognoze pokazuju da ove godine neće biti ni “z” od prave i oštre zime, odnosno da će posebno decembar biti topao! Prema očekivanjima meteorologa, hladniji talas očekuje nas tek iza 20. januara, dok će tek februar obilježiti period sa nešto više padavina.

Ovakve vremenske prilike još prije nekoliko mjeseci predvidio je i ugledni banjalučki meteorolog i član Savjeta za klimatske promjene BiH, Nebojša Kuštrinović, koji je za naš list naglasio da će, pored ekstremno vrelog ljeta, novembar, decembar i januar takođe biti topliji od prosjeka.

– Po svemu sudeći, čeka nas prilično blaga zima – poručio je Kuštrinović.

I iz Hidrometeorološkog zavoda RS poručuju da je 9. novembra, samo dan nakon Mitrovdana, u Banjaluci zabilježen 27,1 stepen, što je rekord od kada postoje mjerenja temperature!

Meteorolog Milica Đorđević kaže za naš list da će i ostatak ovog mjeseca proći u znaku sunčanog i natprosječno toplog vremena, i do 20 stepeni.

– Zahlađenje očekujemo 19, pa 26. novembra, kada bi mogla da provije i pokoja pahulja. U međuvremenu, i dalje će biti sunčano i toplije od prosjeka, sa temperaturom do 15 stepeni – naglašava Đorđevićeva.

Jul i avgust rekordni!

U RS je, kao i u regionu i šire, od jula pa sve do početka septembra ove godine na snazi bio toplotni talas sa temperaturama i do 40 stepeni!

Iza nas je, naime, najtopliji jul od kada postoje mjerenja, sa srednjom temperaturom višom i do 4,8 stepeni od prosječne. I u avgustu je prosječna temperatura bila od dva do četiri stepena viša od prosječne, a padavine ispod prosjeka, kao što je, uostalom, bilo tokom cijelog ljeta.

Nakon blago zahlađenja, sredinom septembra Srpsku i region opet je zahvatio vreli talas, tako da je 17. ovog mjeseca u Banjaluci izmjereno rekordnih 39,6, dok su 2008. godine izmjerena 38,3 stepena.

Prema njenim riječima, novembar je, uobičajeno, jedan od najkišovitijih mjeseci, što, međutim, ove godine ni približno nije slučaj.

– Tokom ovog mjeseca kiše uopšte nije bilo – ističe Đorđevićeva.

Dok se većina građana raduje ovom “proljeću”, aktuelna meteorološka i hidrološka situacija, kao i prognoze za zimu, u očaj bacaju poljoprivrednike, koji se plaše da će 2016. godina biti šesta u nizu onih koje im nimalo nisu išle naruku!

– Ovo je katastrofa! Umjesto da sad bude kiše, od nje ni traga. Ako ovakvo nevrijeme potraje, u pitanje će biti dovedeni prvenstveno ozimi usjevi. Suva zemlja nam neće dozvoliti ni da obavimo proljećnu sjetvu, dok će stradati i voće, kojem je vlaga takođe neophodna. Tačno se i nebo urotilo protiv nas – poručuje za naš list prvi poljoprivrednik Srpske, Vladimir Usorac.

Udar na organizam

Visoke temperature kad im vrijeme nije, upozoravaju doktori, nisu baš dobrodošle ni hroničnim bolesnicima, a pogoduju i razmnožavanju mnogih virusa i bakterija.

– Ovakvo vrijeme, koje je krajnje neuobičajeno za ovo doba godine, može da utiče i na zdrave i na bolesne. Tako građani mogu osjećati malaksalost, vrtoglavicu, nesanicu, pad koncentracije, glavobolju. Ovi simptomi, međutim, prestaju čim se nečiji organizam navikne na ove neobično visoke temperature. S druge strane, naglo zahlađenje, koje će prije ili kasnije doći, najviše će pogoditi takođe hronične bolesnike, ali i one psihički nestabilne i meteoropate – ističu ljekari.

Za razliku od ove godine, RS je lani već kraje novembra, nakon perioda izuzetno toplog i sunčanog vremena, pogodilo naglo zahlađenje, praćeno jakim vjetrom, kišom, susnježicom i snijegom. U ovom periodu temperatura je preko noći pala za čak 20 stepeni, pa su se njene dnevne vrijednosti kretale od dva do osam stepeni.

Press