Asim Lelo (61) iz Sarajeva uhapšen je juče zbog sumnje da je u selu Pediše, kod Sokoca, hicem iz pištolja teško ranio Mirzu Bukvu (57) iz Sarajeva. Nesrećni čovjek pogođen je u stomak i nakon ranjavanja je prevezen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, gdje se ljekari bore za njegov život.

Kako je potvrđeno u CJB Istočno Sarajevo, pucnjava se dogodila u četvrtak oko 16 časova, na livadi koja se nalazi u blizini Leline vikendice u selu Pediše. Motiv zločina još istražuju, a prvi rezultati istrage ukazuju na to da je svemu prethodila svađa. Navodno je Lelo kamenjem blokirao put pored svoje kuće, a kada je Bukva naišao na blokadu, pokušao je da ukloni kamenje. To je dovelo do kraće svađe, nakon koje je pijani Lelo potegao pištolj i pucao u komšiju.

Prostrelna rana

Muamera Šehić, portparolka Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, rekla je za Press da se Mirza Bukva nalazi u veoma teškom stanju.

– Pacijent je primljen s prostrelnom ranom stomaka. Smješten je na Kliniku za anesteziju i reanimaciju i nalazi se pod stalnim nadzorom ljekara. Njegovo zdravstveno stanje je veoma teško i život mu je i dalje ugrožen – rekla je Šehićeva.

– Policijskoj stanici u Sokocu oko 16 časova prijavljeno je da je u mjestu Pediše A. L. iz pištolja pucao u M. B. a nakon toga pobjegao s lica mjesta. Po ovlašćenju dežurnog tužioca, policijski službenici izvršili su uviđaj i na licu mjesta je pronađena čaura, kalibra 7,65 milimetara, kao i tragovi krvi. Istovremeno je pokrenuta potraga za osumnjičenim A. L, koji je dva časa kasnije pronađen i uhapšen u selu Pediše. Nakon toga je sproveden u policijsku stanicu gdje je utvrđeno da je bio pod dejstvom alkohola i izmjereno mu je 2,24 promila alkohola u organizmu – rekla je portparolka CJB Istočno Sarajevo, Danka Tešić.

Kobna kupovina sira

Mještani Pediše ispričali su za Press da je do sukoba između Lele i Bukve došlo zbog blokade puta. Naime, Mirza Bukva i njegova supruga su kobni dan boravili u svojoj vikendici u selu Pediše, koja je 400 metara udaljena od vikendice u kojoj živi Lelo. Oko 16 časova krenuli su za Sarajevo i usput su svratili do jedne komšinice da kupe domaći sir i mlijeko, zbog čega su morali da prođu putem pored Leline kuće. Međutim, put je bio blokiran, jer je Lelo na njega nabacao kamenje, kako bi onemogućio prolaz svim automobilima. Vidjevši to, Bukva je izašao iz automobila i pokušao da skloni kamenje, ali u tome nije uspio. Onda je pješice nastavio da ide prema ženi koja prodaje sir i mlijeko, a usput je naišao na pijanog Lelu i pitao ga zašto je blokirao put. Razmijenili su nekoliko riječi i Bukva je nastavio svojim putem, ali kada se vraćao prema vozilu, Lelo ga je sačekao pred svojom kućom i pucao mu u stomak, a potom je pobjegao.

Noć prekinula uviđaj

Naši sagovornici objašnjavaju da je policija, nakon hapšenja, osumnjičenog Asima Lelu dovela na lice mjesta i tvrde da je on bio toliko pijan da je tokom uviđaja čak pitao policajce da mu daju da popije još koju čašu rakije… Zbog mraka, uviđaj je prekinut i nastavljen je jutros. Tokom noći, istražioci nisu uspjeli da saslušaju osumnjičenog Lelu, jer su čekali da se otrijezni. Kada je ujutro došao sebi, odlučio je da se brani ćutanjem i odbio da razgovara s kriminalističkim inspektorima. U poslijepodnevnim satima predat je u nadležnost Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pokušaj ubistva, kao i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, jer je ilegalno posjedovao pištolj iz kojeg je pucao. U tužilaštvu navode da je Leli određeno 24-časovno zadržavanje, a očekuje se i da će mu sutra biti predložena mjera jednomjesečnog pritvora.

Press