Boračka organizacija Republike Srpske oštro je podijeljena po političkim šavovima, a dugogodišnji raskol koji u BORS-u postoji između SDS-ovaca i SNSD-ovaca, prema tvrdnjama sagovornika Pressa, sprečava ovu organizaciju da kvalitetnije zastupa i brani interese boračke populacije.

Ističući da prošlogodišnjom smjenom u predsjedničkoj fotelji i oblačenjem Pantelije Ćurguza u stranački dres SNSD-a nije došlo i do depolitizacije u radu BORS-a, sagovornici našeg lista tvrde da veliki broj opštinskih odbora boračke organizacije zamjera aktuelnom predsjedniku Milomiru Savčiću to što je, prema njihovom mišljenju, “previše blizak” sa SDS-om.

– Odlaskom Pantelije Ćurguza u političke vode Boračka organizacija RS nije postala ništa manje “operisana” od politike nego što je to bio slučaj za vrijeme Ćurguzovog predsjednikovanja. Među pojedinim regionalnim i opštinskim odborima BORS-a i dalje postoje krupne razlike u vezi s načinom na koji bi trebalo da se brane prava boraca, a oni odbori boračke organizacije koji su ranije čvrsto podržavali Ćurguza i njegov više nego blizak odnos s aktuelnom vlašću u RS, sada zamjeraju Savčiću i njegovim najbližim saradnicima to što su bliski s opozicijom i SDS-om – tvrde naši sagovornici.

Klanovi

Tako su, dodaju izvori Pressa, najveći oponenti aktuelnom predsjedniku BORS-a opštinski odbori u banjalučkoj i prijedorskoj regiji, ali i pojedini odbori iz istočnog dijela RS, posebno onaj na Palama, koji predvodi jedan od Savčićevih protivkandidata na prošlogodišnjim izborima za predsjednika Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina.

Lični obračuni

Željko Lalić, predsjednik sokolačkog BORS-a, za Press tvrdi da u republičkoj boračkoj organizaciji, prema njegovim saznanjima, ima mnogo više ličnih obračuna zbog povrijeđene sujete nego sukoba na političkoj osnovi.

– Hajde da razumijem što pojedinici mene dovode u vezu sa SDS-om, ali zašto su se okomili na generala Savčića!? Mislim da su razlozi za to prije svega u nezadovoljstvu pojedinaca, koji na posljednjim izborima u BORS-u nisu ostvarili neke svoje lične ambicije – kaže Lalić.

– Klan SNSD-ovaca u BORS-u predvode predsjednici banjalučke i paljanske boračke organizacije, Goran Rogić i Mihajlo Parađina, koji još odranije vuku sukob s današnjim Savčićevim najbližim saradnikom i predsjednikom sokolačkog BORS-a, Željkom Lalićem. Naime, još u vrijeme kada je Ćurguz bio predsjednik BORS-a, Lalić je potpisao nekakav sporazum o saradnji sa strankama iz Saveza za promjene, što se SNSD-ovom krilu u BORS-u nikako nije svidjelo. Stranačke podjele u boračkoj organizaciji toliko su duboke da doslovno prijete opstanku ove organizacije – tvrde naši sagovornici.

Postoje podjele

Komentar o ovoj temi juče smo pokušali da dobijemo od predsjednika BORS-a, Milomira Savčića, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive. S druge strane, predsjednik paljanskog BORS-a, Mihajlo Parađina, koji važi za nezvaničnog vođu SNSD-ovog klana u Boračkoj organizaciji RS, za Press je potvrdio da u BORS-u postoje političke podjele.

– Nije tajna da takvih podjela ima i da one nisu dobre za rad boračke organizacije. Što se tiče tvrdnji da sam navodni vođa nekakvog klana u BORS-u, zaista nemam namjeru da se bilo kome pravdam. Nisam član nijedne političke stranke, a za koga glasam na izborima – to je moja privatna stvar – kaže Parađina.

Press