Svečanim postrojavanjem 350 učesnika i podizanjem izviđačke zastave u Prijedoru je danas počeo Izviđački višeboj pod nazivom Kozara 2015, koji se realizuje u okviru projekta Glasnici budućnosti.

Starješina Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” Prijedor Ernest Badnjević rekao je da je riječ o tradicionalnom izviđačkom višeboju, koji ovaj odred organizuje uz podršku grada Prijedora i Ambasade SAD u BiH, a u saradnji sa Savezom izviđača grada Zenica.

“Višeboj se već tradicionalno, svake godine održava u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je ovaj Odred osnovan, a ima za cilj edukaciju mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom”, rekao je Badnjević.

On je dodao da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koji spadaju u domen topografije, organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

“Smisao ove aktivnosti je druženje i upoznavanje, ali i provjera znanja stečenih u toku godine”, rekao je Badnjević.

Predsjednik Saveza izviđača Zenice Edin Šarić rekao je da već četiri godine američka Ambasada u BiH podržava projekte izviđača Prijedora i Zenice koji realizuju niz aktivnosti, a ove godine je odobreno 25.000 dolara.

“Projekat Glasnici budućnosti jedan je od šest masovnih, izviđačkih, interetničkih manifestacija planiranih ovim projektom, a osim višeboja obuhvata i više lokalnih projekata, Festival izviđačke pjesme, dva višednevna interetnička izviđačka kampa u kojima će učestvovati više od 2.500 izviđača”, rekao je Šarić.

Dvodnevni izviđački višeboj je otvorio predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Јakupović, koji je poželio lijepo druženje i da mladi budu glasnici budućnosti.

Na ovogodišnjem višeboju učestvuju izviđači iz Beograda, Prijepolja, Vareša, Tešnja, Broda, Petrova, Kozarske Dubice, Banjaluke, Nemile, Visokog, Zenice, Bajine Bašte te ekipe osnovnih škola iz Busnova, Oštre Luke, Sanskog Mosta, Svodne i Prijedora.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru je organizovan 1978. godine na Kozari kao pokušaj da se napravi elitno topografsko takmičenje.

SRNA