Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorio je da bi izbor Osmana Mehmedagića, zvanog Osmica, na čelo Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH predstavljao lošu poruku Evropi.

Galijašević je podsjetio da je Mehmedagić, bivši pratilac Alije Izetbegovića, blizak islamistima i radikalnoj struji SDA, te se s toga opravdano postavlja pitanje – kome i zašto trebaju ovakve osobe na čelu bezbjednosnih agencija u BiH?

“Krajnje je izvjesno da Mehmedagić dolazi na mjesto direktora OBA, Trifko Buha na mjesto zamjenika direktora, a glavni inspektor biće Damir Bevanda. Nijedan od njih trojice ne posjeduje jasnu opredijeljenost za borbu protiv terorizma niti sposobnost da tu borbu provodi. Pored ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića i imenovanja njegovog prijatelja, sterilinog i nesposobnog Perice Stanića na mjesto direktora Sipe, BiH je u vrijeme otvorene terorističke prijetnje dobila gomilu nekompetentnih ljudi na rukovodećim mjestima i u OBA”, ocijenio je Galiješević.

On je rekao da je Mehmedagić neprihvatljiv i za SAD i Centralnu obavještajnu agenciju /CIA/ zbog opravdane sumnje da ne bi bio posvećen borbi protiv terorizma.

Galijašević je podsjetio da je krajem aprila direktor američke CIA Džon Brenan uputio pismo tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem ističe značaj OBA u borbi protiv terorizma i da želi da bude konsultovan o izboru novog rukovodstva OBA, u čijem su osnivanju 2004. godine SAD imale važnu ulogu.

Galijašević je dodao da je Mehmedagićeva biografija veoma upitna, s obzirom na to da se njegovo ime dovodi u vezu i sa ratnim zločinima počinjenim nad kolonom vojnika ЈNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

“Mehmedagić je nekadašnji pripadnik tajne bošnjačke službe, Agencije za istrage i dokumentaciju /AID/. Radio je kao operativac na istraživanju i dokumentovanju ratnih zločina, a kao inspektor za ratne zločine bio je angažovan i u tadašnjoj Federalnoj obavještajnoj službi. On je prisluškivao i snimao novinare, analitičare, političare i MUP Srpske”, ističe Galijašević.

Procedura za imenovanje novog direktora OBA, jedne od ključnih agencija u bezbjednosnom sektoru BiH, trebalo bi da počne danas.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ranije je najavio da će se imenovanje direktora OBA najvjerovatnije naći na sjednici Savjeta ministara BiH ove sedmice, a najkasnije na sjednici poslije nje.

Danas bi trebalo da bude održana sjednica Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OBA koja treba da iznese svoje mišljenje, a to treba da učini i Predsjedništvo BiH.

SRNA