BiH je još jednom opravdala status države apsurda, u kojoj, za vrijeme terorističke prijetnje, oni koji bi trebalo da ih štite, i sami ugrožavaju bezbjednost njenih stanovnika.

U kakvoj državi živimo najbolje pokazuje informacija da je tajni agent Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), Zlatko Humo, u petak uveče bacio topovski udar na načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Antu Jeleča, i tako ugrozio njegovu bezbjednost. Da zlo bude veće, dvadesetčetvorogodišnji tajni agent OBA je sin Esada Hume, bivšeg ministra privrede iz Stranke za BiH u Vladi HNK i nekadašnjeg šefa zloglasne Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), odnosno bošnjačkih obavještajaca u Hercegovini.

Ovo otkriće je zaprepastilo mnoge, a stručnjaci za bezbjednost i državni zvaničnici naglašavaju da je samo u BiH moguće da jedan tajni agent, nedugo poslije terorističkog akta u Sarajevu, i to na dan žalosti, napadne eksplozivom generala OS BiH. Ono što je posebno zgrozilo javnost je podatak da se agentu OBA, koji je priznao krivicu, na teret stavlja djelo izazivanje opšte opasnosti, što je, prema mišljenju stručnjaka, još jedna potvrda nefunkcionalnosti državnih bezbjednosnih i pravosudnih struktura.

“Slučajnost”

Maja Čišić, dežurni tužilac HNK, potvrdila je za Press da je nakon prvobitnog prikrivanja i negiranja bilo kakve veze s ovim slučajem Humo mlađi priznao da je bacio topovski udar na samom izlazu iz tunela pri povratku s posla u Sarajevu, odakle je putovao i Jeleč.

Otac agenta “uneredio i šefa i stanicu”

Esad Humo (49), otac tajnog agenta Zlatka, poznat je po incidentu iz 2011. godine u vrijeme kada je bio ministar privrede HNK, kad je mortus pijan napao patrolu policije koja je pokušala da prekine njegovo divljanje u centru grada! Po nalogu tužilaštva, Humo je noć proveo u policijskom pritvoru, a koliko je bio pijan svedoči i podatak da se tokom noći u policijskoj stanici bukvalno uneredio u gaće! Esad Humo je član Stranke za BiH, ratni komandant 41. motorizovane brigade Armije BiH i nosilac priznanja “Zlatni ljiljan”.

– Tvrdio je da se pri izbacivanju eksplozivne naprave osvrnuo i da iza sebe nije vidio nikakvo vozilo, kao i to da nije imao namjeru nekoga napasti, a pogotovo ne prvog čovjeka vojske BiH. Rekao je da se radilo o slučajnosti, ali nije znao da objasni šta je uopšte izazvalo snažnu detonaciju i šta mu je bila stvarna namjera. Humo je isti dan pušten kući, a u redovnoj proceduri će odgovarati za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, za šta je zaprijećena novčana ili zatvorska kazna u trajanju do godine dana – rekla je Čišićeva.

Ona je naglasila da je ovakvo ponašanje jednog tajnog agenta neprihvatljivo te da će daljom istragom biti utvrđeno da li ima elemenata nekog drugog djela, negirajući da je tužilaštvo pokušavalo da zataška informacije o ovom slučaju.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH, Mijo Krešić, izjavio je da očekuje preduzimanje hitnih mjera protiv počinilaca napada na vozilo generala Jeleča, pogotovo ako je riječ o ljudima koji su zaposleni u OBA BiH.

Ne priliči

– Takve stvari ne priliče pripadniku OBA BiH, posebno ako se ima u vidu činjenica da je dva dana prije toga izvršen teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu. Disciplinski postupak u OBA je najmanje što se može učiniti i očekujem da nadležno tužilaštvo uradi svoj dio posla. Sve to se mora hitno uozbiljiti. Šala na takav način u današnjim uslovima ne može proći tek tako. To što je napravljeno nije dobro jer se tako dodatno stvara atmosfera straha među ljudima – naglasio je Krešić.

On je rekao da su takva djela mnogo gora u današnjoj situaciji, uporedivši napad u tunelu Salakovac na generala Jeleča sa događajem u Parizu kada je dan nakon terorističkih napada neko bacio petardu i izazvao paniku među stanovništvom.

– Imam utisak da ima i onih koji bi bili srećni da se u tom slučaju dogodila mnogo veća nesreća, što je vrlo neozbiljno jer je bacanje pirotehničkog sredstva na vozilo moglo prouzrokovati saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama – rekao je Krešić.

Press