Borbeni avion “Su-24” iz ruske vazduhoplovne jedinice u Siriji pao je na teritoriji Sirije usljed napada sa tla, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

15.54 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjetu Turskoj koja je bila planirana za sutra. Posjeta je otkazana nako što su turski avioni oborili ruski avion.

15.30 – Ruski avion “Su-24” oboren je kada se vraćao nazad u sirijsku bazu Hmeimim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

– Ruski borbeni avion ‘Su-24’ oboren je na sirijskoj teritoriji. Oborio ga je turski avion `F-16`. Objektivna analiza kontrolnih podataka pokazala je nepogrešivo da vazdušni prostor Turske nije narušen, navodi se u saopštenju.

Ruski avion oboren je raketom vazduh-vazduh ispaljenom iz turskog aviona “F-16 “kada je bio na visini od 6.000 metara i na kilometar od turske granice, navodi TASS.

14.10 – Na internetu su se pojavili nepotvrđeni video snimci i fotografije na kojima je, navodno, prikazano tijelo mrtvog pilota ruskog aviona koji je oborila Turska na granici sa Sirijom, okruženo sirijskim pobunjenicima, dok se na odvojenom snimku vidi, navodno, drugi pilot kojeg su zarobili naoružani ljudi.

14.08 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti nakon što je Turska oborila ruski vojni avion. Vidno razočaran, Putin je istakao kako je ovaj čin Turske zabijanje noža u leđa.

Putin je ponovio raniji stav ruskih vlasti, a to je da je Turska oborila ruski borbeni avion četiri kilometra od turske granice.

“Ruski piloti nisu bili prijetnja, a Turska nam je zabila nož u leđa”, rekao je Putin.

S druge strane Turska se brani time da su morali oboriti avion jer je navodno narušen turski zračni prostor. Incident će imati teške posledice na odnose Rusije sa Turskom, upozorio je Putin.

“Uvijek smo tretirali Tursku ne samo kao bliskog susjeda, već kao prijateljski narod”, rekao je on. “Јa ne znam ko je imao interes za ono što se desilo danas, ali mi sigurno ne.”

Činjenica da Turska nije pokušala da kontaktira Rusiju u svjetlu ovog incidenta i požurila da umjesto toga sazove sastanak NATO je zabrinjavajuća, rekao je Putin. Čini se da je Turska želi  da NATO služi interesima ID, dodao je Putin.

13.16 – NATO će, na zahtjev Ankare, u 16.00 časova održati vanredni sastanak na kome će Turska informisati saveznike o obaranju ruskog aviona, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse, prenosi Frans pres.

12.45 – Sudbina ruskih pilota još uvijek je neizvjesna. Turski Si-En-En javlja da je jedan od pilota poginuo. Istovremeno, pojavili su se i snimci na kojima se vide pripadnici grupe Alvija al Ašar kako stoje oko tijela čovjeka koji nosi rusku uniformu i opremu. Predhodno, turski Si-En-En javio je da je jedan od pilota u rukama lokalnih Turkmena, čije snage tragaju za drugim pilotom.

Rusko ministarstvo navelo je da je avion letio na visini od 6.000 metara. “U toku je istraga o okolnostima pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vrijeme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontroli podaci to potvrđuju”, navodi se u saopštenju.

Turska vojska saopštila je da je strani avion upozoren deset puta u roku od pet minuta zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske prije nego što je oboren.

U saopštenju se navodi da su dejstvovala dva aviona tipa “F-16”, koji su bili u patroli duž granice sa Sirijom. Turska vojska navodi da porijeklo oborenog aviona nije poznato.

Izvor iz kancelarije turskog predsjednika rekao je da je avion oboren u skladu sa pravilima angažovanja nakon narušavanja vazdušnog prostora Turske.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najvjerovatnije tako što je gađan sa zemlje.

Rusko Ministarstvo ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi TASS.

U međuvremenu džihadisti su snimak osobe za koju se sumnja da je ruski pilot objavili na Јutjubu, a oko njega  se nalaze pripadnici grupe Alvija al Ašar.

Grupa koja djeluje na prostoru severozapadne Sirije, djeluje u istom regionu kao i “Slobodna vojska Sirije”, kao i druge frakcije suprostavljene režimu Bašara al Asada.
Navodno se na snimku čuju riječi “ruski pilot” i “alahu akbar”.

Portal “Dejli sabah” je objavio snimak za koji tvrdi da prikazuje trenutak kada su se ruski piloti katapultirali iz pogođenog aviona.

Prema nepotvrđenim informacijama, jedan od pilota je sletio na teritoriju Sirije koju pod kontrolom drže lokalni Turkmeni, dok je sudbina drugog pilota za sada nepoznata, ali se sumnja da je pao u ruke sirijskih pobunjenika.

Agencije/RTRS