Odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može da se proslavlja kao Dan Republike Srpske zasnovana je na politici, a ne na pravu, zbog čega vlasti u RS ne bi trebalo da je poštuju, tvrde za Press brojni pravni stručnjaci!

Navodeći da sudije Ustavnog suda BiH, koji su glasali za ovakvu odluku, uopšte nisu imali pravni osnov za proglašavanje 9. januara vjerskim praznikom, koji se u Srpskoj proslavlja kao državni praznik, sagovornici našeg lista ubijeđeni su da je ovakva odluka na teritoriji RS apsolutno nesprovodiva!

– Proglašavanje 9. januara vjerskim praznikom, kojim se, navodno, vrijeđaju osjećanja druga dva naroda u dubokoj je suprotnosti sa osnovnim načelom kojim bi Ustavni sud BiH trebalo da se rukovodi u svom radu, a to je načelo vladavine prava. Kao prvo, ovom odlukom Ustavni sud BiH je za sebe neustavno priskrbio nadležnosti koje pripadaju zakonodavcu, a to je u konkretnom slučaju Narodna skupština RS. Drugo, odluka Ustavnog suda BiH protivi se legitimnoj volji srpskog naroda i njegovih izabranih predstavnika da 9. januar obilježavaju kao Dan RS. Zbog toga je nerealno očekivati da jedna ovakva politička odluka bude sprovedena u Srpskoj – kaže za Press Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS i nekadašnji profesor ustavnog prava.

Šta je sa grbovima?

Kuzmanović dodaje da najavljeno nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH od vlasti u RS ne bi trebalo da izazove bilo kakve pravne posljedice, s obzirom na to da, kako ističe, postoji još najmanje 50 odluka tog istog suda koje nisu ispoštovane.

Kunić: Apsurdno i pristrasno

Petar Kunić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, ocijenio je kao apsurdnu odluku Ustavnog suda BiH kojom se 9. januar proglašava praznikom koji nije u skladu s važećim Ustavom BiH.

– Radi se o pristrasnoj političkoj odluci na koju su presudno uticali bošnjački članovi tog suda, zajedno sa troje sudija stranaca. Proslava 9. januara, kao Dana Republike Srpske, predstavlja volju ogromne većine građana u RS, a ta volju nijedan sud ili pojedinac nema pravo da ugrožava na bilo koji način – ističe Kunić.

– Jedan od najsvježijih primjera jeste odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosila na neustavnost entitetskih, brojnih kantonalnih i opštinskih grbova, kao i himne RS. Za razliku od RS, gdje su ove odluke sprovedene, u FBiH do današnjeg dana to nije učinjeno – podsjeća Kuzmanović.

Mile Dmičić, stručnjak za ustavno pravo i profesor ovog predmeta na Pravnom fakultetu u Banjaluci, za naš list ističe da odluka Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. januara neustavnim praznikom predstavlja klasičnu povredu načela prema kojem bi ova institucija trebalo da se zalaže za čuvanje ustava.

Sekularni praznik

– Ni u jednom pravnom aktu ili zakonu 9. januar nije ustanovljen kao krsna slava Republike Srpske, već isključivo kao sekularni praznik! To što neki taj praznik koriste i za obilježavanje vjerskog datuma, apsolutno nema veze s pravnim činjenicama koje su važne u ovom slučaju. Prema tome, Ustavni sud BiH ovom odlukom povrijedio je osnovna ustavnopravna načela, nije štitio ustav i zakonitost, što bi trebalo da bude smisao njegovog postojanja i pretvorio se u stvaraoca novog prava – smatra Dmičić.

On tvrdi i da sama činjenica da je Ustavni sud BiH ovu odluku donio preglasavanjem srpskih sudija predstavlja dovoljan dokaz da se radi o nelegitimnom aktu.

– Ova odluka je politički, a ne pravni akt, i zbog toga institucije u RS, kao i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, ne bi trebalo da je sprovode – poručuje Dmičić.

Press